Adjust text size:

Punainen viiva -ooppera tuo Turkuun tähtisolistit ja herkullista yhteistyötä

Turun Kaupunginteatteri, Saaristo-ooppera ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa, ja tuottavat oopperan teatterin Päänäyttämölle 23 vuoden tauon jälkeen. Suomen historian käännekohdasta kertovaa Punaista viivaa tähdittävät solistit Johanna Rusanen-Kartano ja Waltteri Torikka. Ensi-ilta on 26.1.2023. 

Aulis Sallisen ooppera Punainen viiva kantaesitettiin vuonna 1978 Suomen Kansallisoopperassa. Nyt Turussa sen pariin katsomoon kutsuvat koko kansan tuntemat tähtisolistit Johanna Rusanen-Kartano ja Waltteri Torikka.  

“Turkuun on ihana tulla. Minulla on täältä aivan mahtavia muistoja esiintymisistä kirkoissa, konserttitalossa sekä Logomossa. Kaupunginteatterin lavalle pääsen nyt ensimmäistä kertaa! Olen jo vuosia odottanut, että pääsisin laulamaan ja näyttelemään Punaisen viivan Riikaa. Aulis Sallisen musiikilla on minulle laulajana valtavan suuri merkitys. Riikan rooliin minua vetää myös veren perintö, sillä sukujuureni ovat Kainuussa ja vietin siellä kaikki lapsuuteni kesät. Kainuun puhuttelevan karusta maisemasta korpineen ja loputtomine pitkospuineen tuli myös minun sielunmaisemani.”, kertoo Riikaa esittävä Johanna Rusanen-Kartano.

“Tämä on ehdottomasti yksi unelmaroolejani. Punaisen viivan musiikki on vaikuttavaa ja ilmaisuvoimaista. Roolissa on mahdollista pureutua syvälle ihmisyyden rakenteisiin. Odotan innolla tätä tuotantoa”, kertoo Waltteri Torikka. 

Tarina sijoittuu Suomen historian käännekohtaan, jossa sosiaalidemokratian aalto pyyhkäisee yli maan ja kaikki yli 24-vuotiaat saavat äänioikeuden ja näin mahdollisuuden vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Kainuun Korpiloukon köyhässä mökissäkin Riikalla ja Topilla herää toivo paremmasta huomisesta. Oikolatua onneen yhteiskunnallinen myllerrys ei heidän perheelleen kuitenkaan suo.   

Punaisen viivan kuvaama maailma on karu ja luonnolla on suuri symbolinen merkitys. Yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin, Saaristo-oopperan ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa toteutuva esitys tehdään mahdollisimman ekologisesti ja pienellä materiaalihukalla. Visuaalisesta näyttävyydestä ei kuitenkaan tingitä ja kymmenien esiintyjien muodostama kuoro ja orkesteri tuovat massaa kirkkaan ytimen ympärille.   

“On hienoa päästä tekemään oopperaa pitkästä aikaa kaupunginteatterin suurelle näyttämölle, jossa käytössä on moderni teatteritekniikka ja jossa orkesteri voi esiintyä suurella kokoonpanolla, iloitsee TFO:n intendentti Nikke Isomöttönen.

Nyt on aika kuulla oopperan kutsu  

Ilmari Kiannon vuoden 1909 klassikkoromaaniin pohjautuvan sävellyksen ja libreton on tehnyt Aulis Sallinen. Punaisen viivan ohjaa innoissaan oopperan pyörteisiin heittäytyvä Mikko Kouki.  

"Toivon että opin tässä produktiossa jotain uutta, koska en ole koskaan ohjannut oopperaa. Kiinnostuin taidelajista Linnateatterin Mieletön oopperan historia -esityksen myötä. Saaristo-oopperan Päivi Nisula ehdotti kyseistä teosta ohjelmistoon ja minussa Kianto ja myllerryksessä oleva aika resonoi heti”, kertoo Kouki.

“Punainen viiva on yksi lempioopperoistani. On tärkeää, että oopperoissa on myös pienten ihmisten tarinoita. Tämä tuotanto tulee antamaan niin visuaalisen kuin äänellisen elämyksen, sillä parhaat suomalaiset voimat ovat tätä tekemässä. Yleisössä haluaisin nähdä paljon ensikertalaisia ja nuoria, ooppera ei ole pelkästään meitä boomereita varten”, naureskelee Saaristo-oopperan voimahahmo Päivi Nisula.

Tämä yhteistuotanto, jos mikä on hieno tilaisuus kokeilla oopperan tenhoa! 

Punainen viiva 

Ensi-ilta 26.1.2023 Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 
Vain 9 esitystä, liput 44–79 € Lippupiste

Tekijät

Libretto Aulis Sallinen
Pohjautuu Ilmari Kiannon romaaniin
Ohjaus Mikko Kouki
Kapellimestari Ville Matvejeff
Apulaiskapellimestari ja korrepetiittori Marko Autio
Lavastus Jani Uljas
Pukusuunnittelu Tiina Valkama
Naamiointi Petriina Suomela
Valosuunnittelu Timo Alhanen
Äänisuunnittelu Iiro Laakso
Videosuunnittelu Sanna Malkavaara
Ooppera-asiat Päivi Nisula
Koreografi Jouni Prittinen
Päärooleissa Johanna Rusanen-Kartano ja Waltteri Torikka