Adjust text size:

Tanja Nisonen ja Elina Vähälä Ethel Smythin konserton tulkkeina

Torstaina 22.9. klo 19 Konserttitalossa nähdään Turun filharmonisen orkesterin solisteina tunnetuimpiin suomalaisviulisteihin kuuluva Elina Vähälä sekä TFO:n käyrätorvisti Tanja Nisonen. Illan johtaa Turussa debytoiva italialaiskapellimestari Daniela Musca.

Konsertti alkaa Grammy-palkitun yhdysvaltalaissäveltäjä Joan Towerin tunnetuimpiin sävellyksiin kuuluvalla teoksella Fanfare for the Uncommon Woman. Illan päätöksenä on Edward Elgarin harvoin kuultu, mutta säveltäjän itsensä parhaana orkesteriteoksenaan pitämä sinfoninen runo Falstaff, joka perustuu Shakespearen koomiseen hahmoon näytelmästä Henry IV. 

Illan solistinumerona kuullaan Ethel Smythin konsertto viululle ja käyrätorvelle, jossa Elina Vähälä ja Tanja Nisonen loistavat päärooleissa. Smyth kuuluu naispuolisten säveltäjien pioneereihin. Konsertto viululle ja käyrätorvelle (1927) edustaa suurten eleiden myöhäisromantiikkaa. Tanja Nisonen on vuodesta 2021 alkaen tehnyt taiteellista jatkotutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikin tohtoriohjelmassa käyrätorvelle säveltäneistä naisista. Jatkotutkinnon konserttisarja tuo esiin suuren joukon unohdettuja eurooppalaisia naissäveltäjiä vuosilta 1900–1950. Smythin teoksen esitys on Nisosen 1. tohtorikonsertti.

”Pohtiessani säveltäjien ja teosten merkitystä käyrätorvensoitolle, oli suorastaan mahdotonta ohittaa Dame Ethel Smythiä. Hänen konserttonsa viululle, käyrätorvelle ja orkesterille on ensimmäinen naissäveltäjän säveltämä suuri konserttoteos käyrätorvelle, ja konsertto on kuuluisa kolmannen osan kadenssissa esiintyvän soittoteknisen innovaation, ”torviakordin” (horn chords) käytöstä. Ethel Smythia on kuvattu valtavan elinvoimaiseksi naiseksi, joka suhtautui suurella intohimolla kaikkeen mihin ryhtyi, aina tenniksen ja golfin pelaamisesta pyöräilyyn ja vuorikiipeilyyn,” Nisonen kertoo.

Illan taiteiljat

Tanja Nisoselle on tärkeää edistää, kehittää ja laajentaa käyrätorvensoiton tuntemusta. Hän on levyttänyt 4th Line käyrätorvikvartetin kanssa ennen kuulematonta ohjelmistoa pohjoismaisilta säveltäjiltä. Seuraavaksi hän levyttää tutkimukseensa liittyen naissäveltäjien tuotantoa. Orkesterimuusikon virkatyön ohella Nisonen on luonut aktiivisesti omaa taiteellista uraa esiintymällä niin kamarimuusikkona kuin myös solistina. Hän on myös toiminut usean vuoden ajan Suomen käyrätorviklubi ry:n hallituksen puheenjohtajana.  

Elina Vähälä kuuluu kotimaisten instrumentalistiemme kirkkaimpaan kansainväliseen kärkikaartiin. Hänen sointinsa ja virtuositeettinsa ovat valloittaneet musiikkikriitikoita ympäri maailmaa. Viime aikoina Vähälää on voinut kuulla esimerkiksi Minnesotan orkesterin, Colorado Springsin filharmonikoiden, Göteborgin sinfonikkojen, Tukholman kuninkaallisten filharmonikoiden sekä Singaporen sinfoniaorkesterin solistina, ja hän on tuttu näky myös kotimaan orkestereiden solistina.

Yksilöllisistä ja intohimoisista tulkinnoistaan ylistetty italialainen kapellimestari Daniela Musca on kysytty niin sinfonia- kuin oopperarepertuaarin kapellimestarina. Hän on työskennellyt useiden eurooppalaisten orkestereiden kanssa, ja tehnyt vuodesta 2018 yhteistyötä Hessisches Staatstheater Wiesbadenin kanssa.