Adjust text size:

Loppuunmyydyt John Williams -konsertit juhlivat elokuvamusiikin ikonia

Elokuvasäveltäjä John Williams täytti 90 vuotta helmikuussa 2022. Viidellä Oscarilla palkitun ja huimat 52 kertaa Oscar-ehdokkaana olleen ikonin kynästä on syntynyt seikkailuelokuvien klassikoiksi muodostuneita teemoja, jotka koko maailma tuntee. Turun filharmoninen orkesteri esittää säveltäjän suurimpia hittejä loppuunmyydyissä konserteissa torstaina 29. ja perjantaina 30.9. klo 19 Konserttitalossa.

Konsertteja esitetään myös 8.-luokkalaisille Taidetestaajille ja muille kouluryhmille yhteensä kuuden esityksen verran. Taidetestaajia saapuu katsomaan konserttia yhteensä 4300. Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma vie joka vuosi Suomen kaikki 8.-luokkalaiset vierailulle korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen. TFO on mukana Taidetestaajissa 5. kertaa.

Viidellä Oscarilla palkitun John Williamsin tuotannosta kuullaan valikoima elokuvamusiikkia 1970-luvulta 2000-luvulle. Konserteissa esitetään muassa elokuvien Jurassic Park, Star Wars ja Schindlerin lista musiikkia. Williams tunnetaan tehokkaasti orkestroiduista uusromanttisista partituureistaan, ja yhteensä hänellä on elokuvamusiikkeja yli 120.

Konsertit johtaa Kaapo Ijas. Klarinetistina aloittanut Ijas alkoi jo varhain säveltää omaa musiikkiaan, ja kapellimestariopintoja hän on suorittanut muun muassa Sibelius-Akatemiassa. Ijas ylsi 2016 semifinaaliin Donatella Flick -kapellimestarikilpailussa, ja 2018 hän pääsi osallistumaan Nikolai Malkon kilpailuun ja voitti samana vuonna 3. palkinnon Jorma Panulan kapellimestarikilpailussa.

”Williamsin musiikki on minulle ja monelle, monelle muulle tärkeää, eikä pelkästään itse musiikin takia - se todella on erottamaton osa monia elokuvia. Niin erottamaton, että se on kuin yksi näyttelijöistä. Kun Star Wars-elokuvien ensitahdit kajahtavat, pääsemme suoraan takaisin Tähtien Sodan maailmaan ja kuin vain kuulemmekin celestan helinän alamme tähyillä taivaalle kirjeitä kantavien pöllöjen varalta.

Mutta tarjoaa Williams meille muutakin kuin eskapismia. Sen lisäksi että sävellykset ovat uskomattoman mukaansatempaavia, partituurit on kirjoitettu vertaansa vailla olevalla ammattitaidolla ja ovat niin orkestraatioltaan kuin sävellysteknisesti huippuluokkaa. Useassa lähteessä Williams korostaa sävellystyönsä hauskuutta ja inspiroivuutta, ja se todella kuuluu! Teokset ovat täynnä orkesterivärien ilotulitusta, kekseliäitä yksityiskohtia sekä pieniä (ja suuriakin) viittauksia vanhoihin mestareihin,” kertoo kapellimestari Kaapo Ijas.

Illan juontana nähdään Jukka Nykänen. Nykänen on monipuolinen pianisti, säveltäjä ja sovittaja, ja viime vuosina hän on tullut yleisölle tutuksi TV:stä Radion sinfoniaorkesterin konserttien teosesittelijänä. Konsertin visualisoinnista vastaa Timo Ollila, joka on työskennellyt 20 vuotta valaistuksen parissa eri organisaatiossa ja ryhmissä.

John Williams 90: Elokuvamusiikin mestariteokset to 29.9. ja pe 30.9. klo 19 Konserttitalossa. Loppuunmyyty.