Adjust text size:

Eija Ahvo lukee satuja lasten musiikkisalongissa Runebergin päivänä

Runebergin päivänä sunnuntaina 5.2. Turun filharmonisen orkesterin lasten musiikkisalongissa on mielikuvitus valloillaan. Näyttelijä Eija Ahvo lukee satuja Elsa Beskowin kirjasta ”Auringonmuna ja Aulikki Oksasen kirjasta ”Kuu ja Bää”. Ahvo tunnetaan muun muassa lastenelokuvista Onneli ja Anneli sekä TV-sarjasta Syke.

Robert Schumannin kolme fantasiakappaletta ja satukertomusten sarja värittävät Ahvon kerrontaa. Kappaleet tulkitsevat Alessandro Foschini, klarinetti, Larimatti Punelpuro, sello sekä Anna Kulmala, piano.

- Elsa Beskowin Auringonmuna on tarina keijusta ja metsään ilmestyneestä keltaisesta pallosta. Onko kyseessä auringonmuna vai jalkapallo vai jotain ihan muuta? Se selviää konsertissa. Aulikki Oksasen teos Kuu ja Bää taas on unenomainen tarina lampaan ja kuun kohtaamisesta. Musiikki luo lavastuksen, johdattelee ja antaa raamit tarinoille. Klassinen musiikki itsessään on jo dramaattista, joten kertojalla täytyy olla myös jännitteitä tarinassa, jonka liittää musiikkitarinaan, sanoo Eija Ahvo.

- Satukertomukset op.132 ja Fantasiakappaleet op.73 ovat hyväntuulista musiikkia ja koostuvat lyhyistä osista, joissa tunnelmat vaihtuvat nopeasti. Schumann itse piti kovasti Satukertomuksistaan ja teoksen hidas osa on yksi hänen laajan säveltuotantonsa hienoimpia, kertoo sellisti Larimatti Punelpuro.

Robert Schumann on yksi romantiikan ajan tunnetuimmista ja rakastetuimmista säveltäjistä. Fantasiakappaleet op. 73 ilmentävät säveltäjän rajatonta musiikillista mielikuvitusta. Ensimmäinen kappale on unenomaisen kaunis, toinen leikkisä ja energinen ja kolmas kappale on intohimoinen ja voimakas. Sama tunnelmien runsaus jatkuu satukertomuksissa op. 132, johon kuuluu neljä satutunnelmia maalaavaa osaa. 

Elsa Beskow kuuluu tunnetuimpiin lastenkirjailijoihin, ja hänen satujensa luoma maailma viehättää kuulijoita lempeydellään ja kauneudellaan. Kirjailija, runoilija ja kuvittaja Aulikki Oksasen tuotannon kulmakiviin kuuluu lukijat valloittavia lastenkirjoja, jotka hän on myös kuvittanut.

Lasten musiikkisalonki: Satumusiikkia