Adjust text size:

Sinfonikkojen kamarimusiikkia kuullaan 12.3. Sibelius-museossa - Teokset muodostavat tyylillisen jatkumon

Turun filharmonisen orkesterin kamarimusiikkikonsertissa sunnuntaina 12.3. klo 18 Sibelius-museossa kuullaan sinfonikkojen kamarimusiikkiteoksia. Konsertin kaikki säveltäjät tunnetaan suurista orkesteriteoksistaan, ja nyt heidät esitellään kamarimusiikin kautta. Ohjelmassa on Sebastian Fagerlundin pianotrio, Helvi Leiviskän pianotrio sekä Gustav Mahlerin pianokvartetto Alfred Schnittken täydentämänä.

- Idea konserttiin lähti Mahlerista. Mahler on monien lempisäveltäjä, ja aloin miettimään, että olisipa kiva soittaa Mahlerilta jokin kamarimusiikkiteos. Leiviskä tunnetaan myös ennen kaikkea sinfonikkona. Myös Sebastian Fagerlund sopii tähän joukkoon hyvin, hänkin on tehnyt paljon isoja orkesteriteoksia, sanoo viulisti Maija Kontunen, joka on suunnitellut konsertin ohjelmiston.  

Leiviskä eli 1900-luvulla, mutta on pianotrio romanttinen. Teosta seuraa Schnittken täydentämä Mahlerin pianokvartetto, jossa Mahlerin säveltämät fragmentit ja Schnittken täydennykset menevät päällekkäin muodostaen modernia sävelkieltä. TFO:n residenssisäveltäjä Fagerlund on nykymusiikkisäveltäjä, ja hänen 24.2.2022 valmistunut pianotrionsa on omistettu Ukrainan sodan uhreille.

- Konsertin teokset muodostavat tyylillisen jatkumon, ja sopivat siten hyvin yhteen. Ihanan romanttisen musiikin lisäksi kuljetaan modernismin kautta nykymusiikkiin. Musiikki on hyvin särmikästä, ja luvassa on aika riitaisiakin harmonioita, ja jopa angstista musiikkia. Romanttinen musiikki luo kuitenkin kontrastia särmikkyydelle, Kontunen kertoo.

Konsertissa esiintyvät Maija Kontunen, viulu, Oskari Eirola, viulu, Sauli Kulmala, alttoviulu, Joseph Teeter, sello sekä Anna Kulmala, piano.

Sinfonikot kamarimusiikillisina

Kuvassa konsertin harjoituksissa Maija Kontunen, Anna Kulmala ja Joseph Teeter.