Adjust text size:

Saavutettavat orkesterit vie virtuaaliselle musiikkimatkalle läpi elämänkaaren

Turun filharmoninen orkesteri toteuttaa kevään ja syksyn 2021 aikana Saavutettavat orkesterit pilottiprojektin Turun kahdessa vanhuskeskuksessa, jossa vanhainkotien asukkaiden ja henkilökunnan arkeen tuodaan osallisuutta ja iloa virtuaalisilla musiikkityöpajoilla ja konserteilla sekä kummimuusikkotapaamisilla.

-Ikäihmiset ovat TFO:lle arvokas ja tärkeä kohderyhmä. Olemme innoissamme uudesta yhteistyömallista sekä mahdollisuudesta tuoda hyvinvointia edistäviä musiikkielämyksiä ja kohtaamisia ikääntyneiden arkeen erityisesti nyt vaikeana korona-aikana, iloitsee orkesterin tuottaja Heidi Pulkkinen.

Pilottiprojekti koostuu kolmesta musiikillisesta virtuaalityöpajasta sekä vanhainkodin asukkaiden henkilökohtaista tapaamista projektin muusikoista nimetyn kummimuusikkonsa kanssa. Osallistavissa työpajoissa asukkaat johdatellaan musiikin avulla läpi elämänkaaren, omakohtaisia muistoja ja lauluja kerraten ja ylös kirjaten. Hybridisti toteutettavat työpajat sisältävät musiikin kuuntelua, yhteislaulua, toiminnallisia harjoitteita sekä vuorovaikutteista keskustelua. Kummimuusikkotapaamisten taustana toimivat osallistujista ennakkoon kerätyt musiikkimuistolomakkeet.

Vanhainkodin asukkaat ja henkilökunta pääsevät tutustumaan myös TFO:n virtuaalikonserttitoimintaan sekä ottamaan käyttöönsä laulutaulut muistelun välineenä ja musiikkitoiminnan menetelmänä.

Musiikkikohtaamisia vanhainkoteihin

Pilotti huipentuu elokuussa järjestettävään päätöskonserttiin vanhainkodin pihalla, jossa jokaiselle asukkaalle omistetaan hänelle mieluisa lahjalaulu. Laulujen valinnassa on huomioitu työpajoissa ja kahdenkeskisissä kohtaamisissa ja haastatteluissa esille tulleita elämäntarinoita sekä laulu- ja musiikkimuistoja.

Kevään pilottiin osallistuu Runosmäen ja Yli-Maarian vanhainkotien asukkaita, hoivahenkilökuntaa sekä asukkaiden omaisia. Mukana hankkeessa ovat laulaja, musiikkipedagogi-musiikkiterapeutti Terhi Lehtovaara sekä TFO:n 6-henkinen muusikkoryhmä; Anne Eirola, huilu, Nicolas Indermühle, tuuba, Katja Kolehmainen, sello, Aapo Kyyhkynen, kontrabasso, Jussi Markkanen, lyömäsoittimet sekä Nobu Takizawa, viulu. Muusikot ovat suorittaneet syksyllä 2020 muusikkona sairaala- ja hoivaympäristössä -koulutusjakson. 

Alun perin pilottiprojekti oli tarkoitus toteuttaa paikan päällä vanhuskeskuksissa. Kokoontumisrajoitusten vuoksi projektin toteutuksessa jouduttiin ottamaan suunniteltua suurempi digiloikka.

- Hybriditoteutus on tarjonnut orkesterillemme mahdollisuuden löytää ja kehittää uudenlaisia toimintatapoja, kertoo Pulkkinen.    

Pilotti on osa Saavutettavat orkesterit -hanketta, jossa Turun filharmoninen orkesteri on mukana. Hankkeessa kehitetään orkesterin toimintaa ikäihmisten parissa Suomessa ja Isossa-Britanniassa vuosien 2020-2021 aikana. Tavoitteena on lisätä kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saavutettavuutta sekä edistää ikääntyneiden aktiivista osallisuutta, vuorovaikutteisuutta ja yhteisöllisyyttä taiteen keinoin.

Kuvassa: Kummimuusikko tervehtii asukasta tapaamisen aluksi.