Muuta tekstin kokoa:

Varaäänenjohtaja

Anna-Maija Laiho-Ihekweazu

Anna-Maija Laiho-Ihekweazun kipinä pasuunansoiton ilosta syttyi 1992 Turussa Heikki Moision opissa. Vaskisoitto oli ollut osa hänen elämäänsä jo seitsenvuotiaasta, jolloin hän aloitti tenoritorven soiton kotipakkakuntansa Pöytyän torvisoittokunnassa. Koko perhe harrasti vaskisoittoa ja häntä kannustettiin lämpimästi. Opinnot jatkuivat vuonna 2000 Sibelius-Akatemiassa Simo Kanervan, John Kotkan ja Teppo Alestalon johdolla. Klassisen musiikin opintojen ohella hän perehtyi myös jazzpasuunan soittoon Antti Rissasen opissa ja barokkipasuunan soittoon Esa Fagerholmin johdolla.  Hän valmistui Musiikin Maisteriksi Sibelius-Akatemian orkesterisoitinten osastolta 2011 arvosanalla 5/5.

Uuden musiikin esittäminen sekä kamarimusisointi ovat Laiho-Ihekweazun sydäntä lähellä. Hän soittaa kamarimusiikkiyhtyeissä Ytybrass ja Euphoria-sekstetti sekä Turku Jazz Orchestra -kokoonpanossa perustajajäsenenä. Laiho-Ihekweazu on sinfonisen työnsä lisäksi konsertoinut ja opettanut muun muassa Lieksan Vaskiviikolla, jossa hän on kantaesittänyt Matti Laihon pasuunakonserton vuonna 1996 ja Paavo Heinisen pasuunasonaatin vuonna 2010. 

Vuosina 2002–2006 Laiho-Ihekweazu työskenteli Kaartin soittokunnassa pasuunan varaäänenjohtajan virassa ja vuodesta 2006 lähtien hän on työskennellyt Turun filharmonisen orkesterin pasuunan varaäänenjohtajan toimessa. Osan tästä ajasta hän on työskennellyt pasuunan äänenjohtajan viransijaisena.

Laiho-Ihekweazu on pasuunansoiton tuntiopettajana Turun musiikkiakatemiassa. 

Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet Jacques Mauger, Michel Becquet, Indalecio Manriquez, Teppo Alestalo, Yoshiki Hakoyama, Tony Baker, Jessica Buzzbee, Jörgen van Rijen ja Kristian Lindberg.

Laiho-Ihekweazu on voittanut Lahden kansallisissa puhallinkilpailuissa pasuunan B-sarjan 1. palkinnon vuonna 1997 ja pasuunan A-sarjan 1. palkinnon vuonna 2003. Hän oli Lieksan kansainvälisen pasuunakilpailun tuomaristossa vuonna 2019.