Muuta tekstin kokoa:

Päävierailija

Christian Kluxen

Christian Kluxen on Turun filharmonisen orkesterin päävierailija syksystä 2023 alkaen.

Christian Kluxen on yksi Skandinavian kiinnostavimmista kapellimestareista. Hän on Kanadan Victoria Symphonyn taiteellinen johtaja Norjan Arctic Opera and Philharmonicin (APO) ylikapellimestari.

Mediassa Kluxenia on kuvailtu "dynaamiseksi, karismaattiseksi hahmoksi". Kahdessa tehtävässään Kanadassa ja Norjassa hänet tunnustetaan vilpittömästä ja läpinäkyvästä johtajuudestaan, innovatiivisesta ohjelmasuunnittelustaan sekä rohkeista, mielikuvituksellisista ja energisistä tulkinnoistaan. APO:n ja Victoria Symphonyn sitoumusten ohella hänen viimeaikaisiin ja tuleviin vierailuihinsa kuuluu Orchestre de Chambre de Lausanne, johon hänet kutsuttiin välittömästi uudelleen vuoden 2022 debyyttinsä jälkeen, Odense Symphony, Turun filharmoninen orkesteri ja Norrköping Symphony.

Kluxen syntyi Kööpenhaminassa vuonna 1981 tanskalais-saksalaisille vanhemmille. Kluxenilla on luonnollinen suhde germaaniseen ja skandinaaviseen ohjelmistoon, erityisesti Beethovenin, Brahmsin, Straussin, Nielsenin ja Sibeliuksen teoksiin. Vuonna 2020 hän levytti Beethovenin viulukonserton Simax-levymerkille yhdessä viulisti Henning Kraggerudin ja Arctic Philharmonicin kanssa. Tanskan suurin sanomalehti Politiken ylisti levyä "kauniista orkesterisaundistaan”.

Kaudella 2014/15 Kluxen toimi Dudamel Fellowship -jäsenenä Los Angelesin filharmonikkojen kanssa, toimien Gustavo Dudamelin ja Esa-Pekka Salosen apulaiskapellimestarina. Ennen tätä nimitystä, vuosina 2010–2013, hän oli Skotlannin kuninkaallisen kansallisorkesterin apulaiskapellimestari sekä Saksan musiikkineuvoston "Dirigentenforumin" jäsen.

Kluxen on työskennellyt merkittävien orkestereiden kanssa kaikkialla maailmassa. Hän on esiintynyt muun muassa Philharmonia Orchestran, Lontoon filharmonikkojen, Royal Philharmonicin, RTÉ National Symphonyn, Göteborgin sinfonian, Norrköpingin sinfonian, Malmön sinfonian, Islannin sinfonian, Trondheimin sinfonian, Strasbourgin filharmonian, Alankomaiden filharmonian ja L'Orchestra dell'Arena di Veronan kanssa sekä Australiassa Auckland Philharmonian ja Tasmanian Symphony Orchestran kanssa ja Yhdysvalloissa Oregon Symphonyn kanssa.

Kotimaassaan Kluxenilla on läheiset suhteet useisiin orkestereihin, kuten Kööpenhaminan filharmonikkoihin ja Odensen sinfoniaorkestereihin. Toukokuussa 2019 hän osallistui lyhyellä varoitusajalla Tanskan kansallisen sinfoniaorkesterin konserttiin korvaten Juri Temirkanovin konserteissa, jotka lähetettiin suorana Tanskan radiosta.

Oopperalavalla Kluxen on johtanut laajat kiertueet Don Giovannista ja Madama Butterflystä Tanskan kansallisoopperan kanssa. Kiertueita seurasi kapellimestaridebyytti Komische Operissa Berliinissä, ohjelmistona Taikahuilu. Vuonna 2017 hän johti suurella menestyksellä Lepakon Århusin sinfoniaorkesterin kanssa ja Ariadne auf Naxosin (nimiroolissa sopraano Lise Davidsen) APO:n kanssa. Vuonna 2019 hän keskittyi Bizet'n Carmeniin, jota hän johti kahdessa kokonaisessa tuotannossa; Tanskassa Opera Hedelandissa ja Norjassa Arctic Operan ja Philharmonicin kanssa.

Kluxenin konsertteja on lähetetty suorana Tanskassa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa ja Kanadassa. Hänen viimeisin Arctic Philharmonic -albuminsa, joka julkaistiin lokakuussa 2022, sisältää Lasse Thoresenin The Sound of the Arcticin, ja se on jo kerännyt erinomaista kiitosta, mukaan lukien viisi tähteä Politiken-lehdeltä. Hän on saanut useita arvostettuja palkintoja, ja vuonna 2016 hänet nimitettiin International Opera Awards -palkintojenjakotilaisuudessa "Vuoden nuoreksi kapellimestariksi”.