Muuta tekstin kokoa:

Varaäänenjohtaja

Henna Jämsä

Hena Jämsä syntyi keskipohjalaiseen muusikkoperheeseen vuonna 1977. Isosiskot soittivat huilua ja oboeta, joten hänelle lankesi partituurin mukaisessa järjestyksessä klarinetti. Isosisko Anu on edelleen hänen edessään Turun filharmonisen orkesterin huilusektiossa.

Ammattiopintonsa Henna suoritti Sibelius-Akatemiassa Anna-Maija Korsimaan ja Harri Mäen ohjauksessa. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2003. Akatemian lisäksi hän on opiskellut Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa sekä lukuisilla mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla.

Henna Jämsä on soittanut Turun filharmonisessa orkesterissa vuodesta 2002. Hän on työskennellyt myös Lapin kamariorkesterissa, Oulun ja Helsingin kaupunginorkestereissa sekä Sinfonia Lahdessa. Tilapäisenä keikkamuusikkona hänet on nähty useimmissa Suomen ammattiorkestereissa. Hän on myös soittanut monilla kesäfestivaaleilla, lukemattomissa kamarimusiikkikokoonpanoissa, opettanut Sibelius-Akatemiassa, Turun taideakatemiassa sekä kesäkursseilla.

Soittamisen lisäksi Henna Jämsän intohimoja ovat hyötypuutarhan, mehiläisten ja kanojen hoitaminen. 20-vuotisen muusikonuransa kunniaksi hän päätti tehdä syrjähypyn puutarhakouluun ja valmistuu puutarhuriksi kesällä 2020. Nettilähetyksissä lähikuvista voikin tarkkasilmäinen kuulija havaita klarinettisektiossa muusikolle epätavanomaiset likaiset kynnenaluset ja ulkotöissä ahavoittuneen nenänpään. Jos hän unohtaa laskea tauot konsertissa, johtuu se vain siitä, että hänen ajatuksensa on harhautunut miettimään tomaatti- ja pähkinäkylvöksiä tai hunajan linkoamisen aikatauluja.