Muuta tekstin kokoa:

Residenssisäveltäjä

Sebastian Fagerlund

Sebastian Fagerlund aloittaa Turun filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä syyskaudella 2022. Yhteistyö on kolmivuotinen, ja sen aikana orkesteri esittää Fagerlundin musiikkia konserteissa, joiden ohjelmistokokonaisuuden Fagerlund suunnittelee. Kolmivuotiskauteen kuuluu lisäksi sävellystilaus.

Sebastian Fagerlund (s.1972) on lunastanut paikkansa sukupolvensa merkittävimpien eurooppalaisten säveltäjien joukossa. Fagerlundin musiikkia ovat tilanneet ja esittäneet johtavat orkesterit, kapellimestarit ja muusikot ympäri maailmaa. Hänen laajaan teosvalikoimaansa kuuluu orkesteri- ja kamarimusiikkia,  sooloteoksia sekä oopperoita. Sävellyksissään Fagerlund tarkastelee usein olemassaolon peruskysymyksiä. Vahva musikaalisuus ja soittimellinen virtuositeetti välittyvät kuulijalle musiikillisina draamoina, joiden intensiivisessä ilmaisussa yhdistyy eloisa kommunikaatio, sekä avoimuus eri musiikkitraditioita kohtaan. 

Fagerlundin pääteoksiin lukeutuu Clarinet Concerto (2006), jonka myötä hänen kansainvälinen uransa alkoi. Fagerlundin orkesteriteos Ignite (2010)  palkittiin Teosto-palkinnolla vuonna 2011. Vuosina 2016–2017 Fagerlund toimi residenssisäveltäjänä Amsterdamin Concertgebouw:ssa. Hänen oopperansa Höstsonaten (Syyssonaatti), jonka ensi-ilta oli Suomen Kansallisoopperalla kaudella 2017/18, otettiin innostuneesti vastaan ympäri maailmaa sekä kriitikoilta että yleisisöiltä. Vuosina 2013-2019 Fagerlund toimi Pietarsaarelaisen RUSK-kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana. Kaudeksi 2021/2022 hänet on nimitetty  Tapiola Sinfonietan residenssisäveltäjäksi.  

Fagerlundin musiikkia julkaisee Edition Peters, ja levytyksiä on saatavilla BIS levymerkiltä. 

https://sebastianfagerlund.com