Muuta tekstin kokoa:

Susanna Suorttanen

Susanna Suorttanen aloitti viuluopintonsa Pohjois-Kymen musiikkiopistossa. Siitä hän jatkoi edelleen Päijät-Hämeen konservatorioon ja Sibelius-akatemiaan missä suoritti viuludiplominsa Kaija Saariketun johdolla.

Orkesteriura alkoi Susannalla jo Kouvolan kaupunginorkesterissa, nykyisessä Kymi Sinfoniettassa. Lahteen muutettuaan Susanna aloitti työskentelyn Lahden kaupunginorkesterissa ja Helsingissä Susanna teki eri pituisia sijaisuuksia Helsingin kaupunginorkesterissa, RSO:ssa sekä Suomen kansallisoopperan orkesterissa. Myöskin Vantaan viihdeorkesterissa sekä Lahden ja Helsingin kaupunginteattereiden musikaaliprojekteissa hän on ollut mukana.

Helsingistä Susanna muutti Kuopioon. Kuopion kaupunginorkesterissa hän työskenteli viitisen vuotta ykkösviulun äänenjohtajana sekä vuorottelevana konserttimestarina.

Turun filharmonisessa orkesterissa Susanna aloitti 2014 ja on siitä lähtien työskennellyt monella paikalla, aina kakkosviulusoittajasta konserttimestariin. Susanna kokeekin saaneensa paljon kokemusta ja näkemystä hoidettuaan monenlaisia erilaisia työtehtäviä.

Orkesterityö on lähellä Susannan sydäntä mutta myös kamarimusiikki sekä toisinaan solistina soittaminen tuovat tärkeää vaihtelua. Solistina Susanna on soittanut mm. Joensuun kaupunginorkesterin sekä Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Kamarimusiikki kulkee jatkuvasti orkesterityön rinnalla ja omalta osaltaan pitää soittovireyttä yllä. Turussa onkin mahdollisuuksia tehdä paljon erilaisia projekteja, kamarimusiikkitoiminta on onneksi vireää ja Turussa toimii monta erinomaista kuoroa joiden kanssa voi tehdä yhteistyötä.

Kesäisin Susanna soittaa Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa joten varsinaista kesälomaa ei soittamisesta juurikaan ole. Savonlinnan kesä ja muusikkokollegat ympäri Suomen saavat kuitenkin työnkin tuntumaan lomalta. Olavinlinnassa soittaminen tuo omat haasteensa mutta Susanna on viihtynyt jo vuosikymmenen kesätöissään. On suuri etuoikeus saada soittaa sekä sinfonia- että oopperaohjelmistoa.

Susannan instrumentti on parmalainen Pietro Sgarabotto vuodelta 1949.

Vapaa-aika kuluu muuhun kuin musiikkiin, Susanna on harrastanut CrossFitiä jo useamman vuoden ja kokee sen tuovan loistavaa vastapainoa soittamiselle. Laji on jatkuvaa uuden opettelua ja itsensä haastamista ja on terveellistä saada ajatukset välillä johonkin aivan muuhun kuin musiikkiin, joka kuitenkin vie leijonanosan ajasta. Myös CrossFitin monipuolisuus on muusikon staattiselle työasennolle tärkeää vaihtelua.

Muutoin Susannan vapaa-aika kuluu liikkuessa, ruokaa laittaessa tai hyvän kirjan parissa.