Muuta tekstin kokoa:

Varaäänenjohtaja

Tanja Nisonen

Tanja Nisonen aloitti musiikinopintonsa Joensuussa soittaen ensin huilua ja pianoa, mutta soitin vaihtui käyrätorveen yläasteikäisenä. Soittaminen kuitenkin jäi moneksi vuodeksi, kun ajatus ammattimuusikkoudesta ei käynyt mielessäkään. Nisonen palasi soittamisen äärelle 22-vuotiaana ja aloitti pian opinnot Sibelius-Akatemiassa Timo Ronkaisen johdolla. Hän on opiskellut myös Hannoverissa Markus Maskuniityn johdolla sekä Oslossa Frøydis Ree Wekren yksityisoppilaana. Hän voitti ensimmäisen koesoittonsa ollessaan ensimmäisen vuoden Sibelius-Akatemian opiskelija. Lappeenrannan ja Tampereen orkestereiden kautta Nisonen päätyi Turun filharmonisen orkesterin jäseneksi 2003.

Nisonen on luonut kansainvälistä uraa toimimalla mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ja Las Palmasin orkesterin käyrätorven äänenjohtajana sekä vieraillut useissa ulkomaalaisissa orkestereissa. Osoitus häntä kohtaan suuntautuvasta kansainvälisestä kiinnostuksesta on myös kutsu International Horn Societyn seminaariin Belgian Gentissä, jossa hän oli yksi viidestä kutsutusta naiskäyrätorvitaiteilijasta. Erityisen ilahtunut hän oli Brahmsin käyrätorvitrion levytyskutsusta Lontooseen ICSM-levy-yhtiölle.

Rakkaus kamarimusiikkiin sai Nisosen perustamaan ArtSoppa kamarimusiikkiyhdistyksen vuonna 2008. Yhdistys tuottaa monitaidekonsertteja, joissa yhdistellään eri taiteen aloja perinteiseen kamarimusiikkiin. Aktiivisena  kamarimuusikkona Nisonen esiintynyt kotimaan festivaalien lisäksi myös Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Norjassa.

Solistina Nisonen on esiintynyt TFOn lisäksi Lappeenrannassa ja Joensuussa sekä Laivaston soittokunnan ja Sinfonisen puhallinorkesterin sekä CMT-orkesterin kanssa.

Tällä hetkellä Nisonen valmistelee useampaa levytysprojektia. Omalla soololevyllä hän keskittyy naissäveltäjien käyrätorvelle kirjoittamiin teoksiin ja käyrätorvikvartetti 4th Line levyttää suomalais-skandinaavista käyrätorvimusiikkia.

Tanja Nisosen sydäntä lähellä on käyrätorven soiton opettaminen. Vuodesta 2010 Nisonen on toiminut Turun konservatorion ja Taideakatemian (AMK) käyrätorvensoiton tuntiopettajana. Hän on antanut mestarikursseja Granadan ja Malagan konservatorioissa sekä erilaisissa käyrätorvitapahtumissa niin koti- kuin ulkomailla.

Tanja Nisosen perheeseen kuuluu puoliso Erkki Nisosen lisäksi kaksospojat Eerikki ja Taneli sekä sekarotuinen espanjantuliainen Churro-koira. Kesät vietetään isolla sukulaisjoukolla kesämökillä Tammelassa ja talvisin kunnostetaan Turun keskustassa sijaitsevaa 1890 rakennettua taloa.