Muuta tekstin kokoa:

Taputin – Uuden konserttivieraan opas

Tervetuloa nauttimaan klassisesta musiikista! Jos konserttitavat eivät ole sinulle tuttuja, lukaise läpi tämä opas.
TFO:n konsertit alkavat useimmiten klo 19 – tarkista alkamisaika lipusta.

Pukeutuminen

Vaikka musiikki onkin klassista, pukeutuminen saa olla rentoa.

Saapuminen

Konserttitalon ovet ja lipunmyynti aukeavat tuntia ennen konserttia. Salin ovet avataan yleensä 15 minuuttia ennen konsertin alkua. Saavu paikalle hyvissä ajoin, jotta aikaa jää narikkaan ja muuhun valmistautumiseen. Jos lunastat lippuja konserttipaikalta, kannattaa konserttiin saapua viimeistään puoli tuntia ennen konsertin alkua.

Varaslähtö

Joskus konserteissa on ”varaslähtö”. Varaslähtö on kaikille konserttiin tulijoille avoin tilaisuus, jossa tutustutaan ohjelmaan yhdessä mm. kapellimestarin, solistin tai säveltäjän kanssa.

Myöhästyminen

Myöhästynyttä yleisöä ei päästetä saliin kesken konsertin. Henkilökunnan opastuksesta saliin voi kuitenkin päästä mahdollisesti kappaleiden välissä tai joissain konserteissa vasta väliajalla.

Konserttisalissa

Kun olet löytänyt oman paikkasi salista, ota mukava asento ja sulje kännykkäsi tai laita se lentokonetilaan. Kännykän käyttö on sallittu ainoastaan merkityillä paikoilla Twitter-konserteissamme. Nyt sinä, vieruskaverisi ja muu yleisö voitte rauhassa keskittyä musiikkiin.

Alkuvalmistelut

Orkesteri saapuu lavalle, jonka jälkeen orkesteri virittää konserttimestarin johdolla. Konserttimestari toimii linkkinä kapellimestarin ja orkesterin välillä.

Kapellimestari ja solisti

Orkesterin virityksen päätyttyä lavalle saapuvat kapellimestari sekä mahdollinen solisti. Heidät toivotetaan tervetulleiksi taputuksilla. 

Kappaleet ja taputtaminen

Taputa konsertin aikana vain silloin, kun kappale vaihtuu. Yhdessä kappaleessa voi olla monta osaa – löydät ne käsiohjelmasta. Osien välissä taputtaminen ei ole tapana.

Väliaika

Väliaika kestää noin puoli tuntia.

Kukitus ja konsertin loppu

Sinfoniakonserteissa on tapana kiittää esiintyjiä kukilla, mutta monet orkesterit ovat jo luopuneet tästä perinteestä, myös Turun filharmoninen orkesteri. Joskus solisti innostuu soittamaan ylimääräisen jos taputukset ovat oikein runsaat. Jos konsertti on mielestäsi ollut erityisen loistava, voit huudahtaa ”Bravo!” tai naispuolisille muusikoille ”Brava!” ja nousta seisomaan osoittaaksesi erityistä kunnioitusta esiintyjille.

APUA, milloin taputan?

Taputa, kun:

- orkesteri ja konserttimestari saapuvat lavalle
- kapellimestari saapuu lavalle
- solisti saapuu lavalle
- kappale vaihtuu (huom! kappaleessa voi olla monta osaa)
- konsertti on loppu
- muutkin taputtavat!