Muuta tekstin kokoa:

Kunnia­kapellimestarit ja nimikkosäveltäjä

Kunniakapellimestari Leif Segerstam

Leif Segerstam
Leif Segerstam

 

Maestro Leif Segerstam on toiminut Turun filharmonisen orkesterin johtajana ja ylikapellimestarina vuodesta 2012 kevätkauden 2019 loppuun saakka. Hänen ylikapellimestarikautensa TFO:ssa päättyi näyttävästi Rirchard Straussin Salomeen 16.-17.5.2019. Segerstamille myönnettiin kunniakapellimestarin arvo ja annettiin ensimmäinen Kultalilja-pienoispatsas toiseksi viimeisen konserttinsa jälkeen järjestettävässä tilaisuudessa torstaina 16.5.2019. Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti.

Sibelius-Akatemiasta ja Juilliardista hänen tiensä vei Suomen Kansallisoopperaan, Tukholman Kuninkaalliseen oopperaan, Berliinin Deutsche Operiin, Wienin Valtionoopperaan ja Kööpenhaminan Kuninkaalliseen oopperaan. Johtajavierailuja hän teki mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin ja La Scalaan. Näyttävään uraan oopperataloissa nivoutuivat ylikapellimestarin tehtävät Itävallan, Suomen ja Tanskan radion sinfoniaorkestereissa sekä Rheinland-Pfalzin valtionfilharmoniassa. Vuoteen 2007 hän toimi Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina.

Vapaapulsatiivisesta otteesta ammentavan Segerstamin poikkeuksellisen mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa. Vuoteen 2013 Leif Segerstam toimi Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professorina. Hänen vaikuttava ja näyttävä uransa on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen. Syksyllä 2015 Malmön ooppera nimitti Segerstamin kunniakapellimestarikseen.

Tutustu Leif Segerstamin CV:hen

Kunniakapellimestari Paavo Berglund

Paavo_Berglund_564.png
Paavo Berglund
 

Turun filharmonisen orkesterin kunniakapellimestari Paavo Berglund (1929–2012) johti Turun filharmonista orkesteria (silloinen Turun kaupunginorkesteri) ensimmäisen kerran päiväkonsertissa 20.9.1953. Berglund johti Turun filharmonista orkesteria kaikkiaan kahdeksan kertaa. Kiinnostavana yksityiskohtana voi todeta, että vuosien 1953–2002 aikana hän johti sekä vuonna 1961 että 1981 Sibeliuksen sinfonioista juuri neljännen. Viimeksi Paavo Berglund johti orkesteriamme Turun konserttitalon 50-vuotisjuhlakonsertissa joulukuussa 2002, jolloin ohjelmassa oli alkusoitto Wagnerin oopperasta Tannhäuser ja Beethovenin yhdeksäs sinfonia.

Berglund toimi ylikapellimestarina Radion sinfoniaorkesterissa, Bournemouthin sinfoniaorkesterissa (jota hän johti Turussa kahdessa konsertissa syyskuussa 1976), Helsingin kaupunginorkesterissa ja Tukholman filharmonisessa orkesterissa sekä Tanskan kuninkaallisessa orkesterissa, johon hänet nimitettiin syyskuusta 1993 alkaen. Paavo Berglund loi maineensa johtamalla useita huippuorkestereita niin Berliinin, Israelin ja Pietarin filharmonikoita, Lontoon sinfoniaorkesteria, Dresden Staatskapellea kuin Leipzigin Gewandhaus-orkesteria. Yhdysvaltain-debyyttinsä Berglund teki 1978 johtaen American Symphony Orchestraa New Yorkissa. Sen jälkeen hän johti mm. San Franciscon, Pittsburghin, Toronton ja Baltimoren sinfoniaorkestereita, National Symphony Orchestraa, New Yorkin filharmonikoita ja Clevelandin orkesteria.

Nimikkosäveltäjä Mikko Heiniö

Mikko_Heiniö_564.png
Mikko Heiniö
 

Turun filharmoninen orkesteri vaalii orkesterimusiikkiperinnettä paitsi esittämällä klassisia teoksia myös esittämällä useamman kerran vuodessa uutta musiikkia. Orkesteri tekee erityisen läheistä yhteistyötä nimikkosäveltäjänsä turkulaisen Mikko Heiniön kanssa.

Mikko Heiniö opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Joonas Kokkosen (diplomitutkinto 1977) ja Berliinissä Witold Szalonekin johdolla sekä musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa (fil. tohtori 1984). Hän on toiminut Turun yliopiston musiikkitieteen professorina 1985–2005, Suomen Säveltäjien puheenjohtajana 1992–2010 ja Teoston varapuheenjohtajana 1999–2014. Heiniön tuotantoon kuuluu muun muassa oopperat Riddaren och draken (Turun tuomiokirkko 2000), Käärmeen hetki (Suomen Kansallisooppera 2006) ja Eerik XIV, joka oli Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 päätapahtumia, kolme sinfoniaa, 9 pianokonserttoa sekä muita orkesteri- ja kamarimusiikkiteoksia. Hän on saanut lukuisia palkintoja, muun muassa Tieto-Finlandian 1997 ja Suomi-palkinnon 2006, ja on valittu Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi 2004.