Muuta tekstin kokoa:

Psst! Meni jo.

Heli Laaksonen ja Kyösti Mäkimattila | Runoja ja lauluja järjissään pysymisestä

Heli Laaksosen ja Kyösti Mäkimattilan suurkeikalla Turussa harjoitellaan järjissään pysymistä.
 
Runoilija Heli Laaksonen ja muusikko Kyösti Mäkimattila tarjoavat yleisöilleen taas tervettä hulluutta ja elämän valoisan puolen juhlaa runoin ja lauluin maan arvostetuimmissa konserttipaikoissa. Runoja ja lauluja järjissään pysymisestä -kiertue ilahduttaa toukokuussa 2023 Turussa, Tampereella ja Lahdessa. Kun syksyllä 2022 järjissäänpysymiskeikka pidettiin Helsingin Musiikkitalossa ensi kertaa, paikalle pääsi 700 kuulijaa, lähes koko salillinen. Yli viideltä miljoonalta suomalaiselta jäi kuitenkin esitys kuulematta – kolmen paikkakunnan konserttikiertue on vastaus uusintatoiveiden tulvaan.
 
Runoilija-taiteilija-luonto-ohjaaja Heli Laaksonen ja laulaja-lauluntekijä Kyösti Mäkimattila ovat sanoineen ja lauluineen peruskysymysten äärellä. Punaposkinen säestäjä Juha Maunu loihtii kosketinsoittimellaan ihmeellisiä säveliä. Miten pysyä järjissään outoinakin aikoina, raskainakin päivinä? Heli ja Kyösti puhuvat lavalla sammaleista, kesähousuista, väreistä, rakkaudesta ja karavaanareista. Kun Kyösti laulaa, Heli on hiljaa. Surraan vähän menetyksiä: äitejä, muistoja, maailmanmenoa, tullaan pian takaisin hyvälle päälle, pysytään tolkuissamme ja itsevalaisevina. Ainakin puolitoista tuntia runoja, lauluja, nauruja, sanailuja ja vaatteiden vaihtoja.
 
Heli iloitsee yhteiskeikkojen odottamattomista käänteistä: "Näis runollisis laulukeikois Kyästin ja soittajapoik Jullen kans ollaan ain koitettu säilyttä piän arvaamattomuus – välil me hämmästytä ittekki, et kuin kuis tämä tämmöseks meni. Viimeks noi pualhullut pojat ol harjotellu mul synttärylläriks Herreysin poikie Diggi-loo, diggi-leyn. Arvatka pyärtysink mää? Mitä nyy mahta tulla?"
 
Kyöstillä on kämmenillään kymmeniä klassikoita ja uutta musiikkia. Kyösti: "Runot soljuvat lauluiksi näin kevään korvalla vinhasti kuin ekaluokkalainen koulusta kotiin uudella pyörällään. Maitopurkista tehty prätkytin on ekologinen ja ajaton, tasainen käynti on polkijasta kiinni".
 
Järjissään pysymisen runot ja laulut juhlivat kaikkia pitämättä jääneitä juhlia. Nostetaan mielikuvitusmalja menneille ja tuleville kirjajulkkareille, levynjulkistajaisille, valmistujaisille ja uusille aluille. Hurrataan Kyöstin tuoreelle Kullervo Linna -palkinnolle ja vaikka Helin saamalle kylähullujen killan kunniadiplomin kymmenvuotisjuhlalle. Säestäjä Juhalla on tänä vuonna taas syntymäpäivä! Tilaisuuksissa juhlitaan takautuvasti myös kaikkien paikalla olijoiden nimipäivät.
 
Lavalla kuullaan sekä kaunista suomen yleiskieltä että lounaismurretta, eli Laaksosen runoista tuttua lyhkäst suame. Ja hei: Ruovesi mainittu! Tiedetään sieltä muutakin Gallen-Kallelan erämaa-ateljee ja Vinhan kirjakauppa – sävelviihdyttäjä Juha Maunu. Keikan jälkeen taiteilijat ovat tavattavissa levy- ja kirjatiskien äärellä.
 
Hyvästellään viimein taakse jäänyt kylmä talvi, avataan hartaasti odotettu kevät kuin metsästä löytynyt ovi, keksitään uudet onnen tavat uteliaina, hyväntuulisina ja rohkeina.
 
Tapahtuman järjestää Joe Lunnas Oy.

Turun konserttitalo
Keskiviikko
03.05.2023 19:00

Kesto n. 90 min, ei väliaikaa

Liput
32,00 €