Muuta tekstin kokoa:

Heini Kärkkäinen ja Valeria Resjan laittavat kaksi pianoa soimaan 176 koskettimen voimalla

Pianistit Heini Kärkkäinen ja Valeria Resjan esiintyvät kahden pianon voimalla Turun filharmonisen orkesterin solisteina torstaina 22.4. verkkokonsertissa klo 19. Verkkokonsertin seuraaminen on maksutonta, ja paikan päälle ei oteta yleisöä. Verkkokonsertin johtaa taiteellinen johtaja Olli Mustonen

176 on kahden pianon kosketinten yhteenlaskettu määrä. Kärkkäinen ja Resjan tulkitsevat yhdessä 1900-luvun alkupuoliskolla vaikuttaneen tšekkiläisen Bohuslav Martinun monitahoisen konserton kahdelle pianolle. Ilta alkaa venäjän tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluvan Rodion Štšedrin balettimusiikilla, jossa soi tšehovilainen melankolia. Päätösnumerona kuullaan Jean Sibeliuksen paatoksellinen ja suurieleinen toinen sinfonia, joka on seitsemästä se kuuluisin.

Illan taiteilijat

Heini Kärkkäinen on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 1991. Hän voitti Ilmari Hannikainen -pianokilpailun vuonna 1984 ja sijoittui toiseksi Maj Lind -pianokilpailussa vuonna 1986. Solistiuransa ohella Heini Kärkkäinen on toiminut Tampereen ammattikorkeakoulussa pianonsoiton yliopettajana vuodesta 2010 lähtien. Kärkkäinen perusti ampere Chamber Music -kamarimusiikkifestivaalin vuonna 2017. Syksyllä 2018 Kärkkäinen oli mukana North around the Baltic Sea -projektissa. Kiertue ulottui Tanskaan, Baltian maihin, Ruotsiin ja Suomeen sisältäen ohjelmistoa ja kantaesityksiä näiltä alueilta.

Valeria Resjan aloitti pianonsoiton opintonsa Venäjällä. Hän muutti vuonna 1990 Suomeen vanhempiensa kanssa ja jatkoi opintoja Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 1992 Valeria Resjan voitti Laura Mikkolan kanssa Maj Lind-pianokilpailun. Vuonna 1995 hän voitti kansainvälisen Pilar Bayona-kilpailun Zaragozassa Espanjassa. Kesäkuussa 1996 hän saavutti neljännen sijan kansainvälisessä Montrealin pianokilpailussa Kanadassa, jossa hänet palkittiin myös yleisön suosikkina. Resjan on levyttänyt Tchaikovskin ja Sibeliuksen teoksia viulisti Pietari Inkisen ja sellisti Tuomas Ylisen kanssa. Tämä trio on esiintynyt mm. Lontoon Wigmore Hallissa syyskuussa 2007. 

Olli Mustonen on kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu huipputason taiteilija, jolla on maailmanlaajuinen kontaktipinta eturivin taiteilijoihin ja vahvat vaikuttajaverkostot kotimaassa. Mustosen persoonassa toiminta ka-pellimestarina, pianistina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, Mariinski-teatterin orkesterin ja New Yorkin fil-harmonikkojen solistina. Kapellimestarina hän on viime vuosina tehnyt yhteistyötä mm. Jerusalemin sinfoniaor-kesterin ja lukuisten eurooppalaisten orkesterien kanssa. Mustosen sävellystyössä ovat viime aikoina keskeisellä sijalla olleet suurimuotoiset kamarimusiikkiteokset – viime vuosina ovat valmistuneet mm. pianokvintetto ja jousi-kvartetto.

Katso suora lähetys