Muuta tekstin kokoa:

Karita Mattila ja Diandra kuuluvat TFO:n kevätkauden kohokohtiin

Turun filharmonisen orkesterin kevätkausi on julkaistu ja liput ovat myynnissä. Kevätkauden kohokohdat tuovat tähtiesiintyjiä Turkuun. Kauden aikana Turun filharmonisen orkesterin solisteina nähdään muun muassa kahdella Grammylla palkittu sopraano Karita Mattila, virtuoosipianisti ja taiteellinen johtaja Olli Mustonen, tämän hetken kysytyimpiin maailmantähtiin kuuluva viulisti Karen Gomyo sekä vain 17-vuotiaana toiseksi kansainvälisessä Tšaikovski-kilpailussa tullut sellisti Edgar Moreau.

Olli Mustonen avaa kevään sinfoniasarjan

Kevään sinfoniasarja alkaa 12.–13.1. Olli Mustosen ja viulisti Kristian Wintherin konsertilla. Winther on kantaesittänyt Mustosen musiikkia, ja nyt taiteilijat tekevät jälleen yhteistyötä. Illan solistinumerona on Ottorino Respighin Concerto gregoriano. Helmikuussa 2.–3.2. on luvassa saksalaisten romantikkojen konsertti. Richard Wagnerin, Robert Schumannin ja Johannes Brahmsin musiikkia esittävät kapellimestari Markus Stenz ja henkeäsalpaava viulutaituri Rosanne Philippens. Katedraali soi tänä vuonna kamarimusiikkia, kun 9.2. konsertissa Tuomiokirkossa jousitrio esittää Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat Dmitry Sitkovetskyn sovituksena jousitriolle. Helmikuun päättää Edgar Moreaun tulkinta Robert Schumannin sellokonsertosta Joseph Swensenin johdolla. Alkuvuodesta orkesteri esiintyy lisäksi Punainen viiva -oopperassa 26.1.–17.2. Ooppera tuotetaan yhteistyössä Turun kaupunginteatterin ja Saaristo-oopperan kanssa, ja oopperan pääosissa esiintyvät Johanna Rusanen ja Waltteri Torikka.

Maalikuussa 2.–3.3. nautitaan lavan täydeltä taiteellisen johtajan Olli Mustosen taidoista kapellimestarina sekä pianistina. Camille Saint-Saënsin pianokonsertto, Sergei Prokofjevin sinfonia ja Anatoli Ljadovin fantastinen scherzo Kikimora luovat konsertista pirskahtelevan pirteän Mustosen virtuoottisessa käsittelyssä. Torstaina 9.3. konserttiyleisön toisensa jälkeen valloittava Johannes Piirto tulkitsee Robert Schumannin pianokonserton. Kapellimestariksi TFO:n eteen palaa kolmatta kertaa Tianyi Lu.

Julian Rachlinin juhlat päättävät päävierailijakauden

Julian Rachlinin päävierailijakauden päättävässä juhlakonsertissa 16.–17.3. Moninkertainen kilpailuvoittaja, huilusolisti Yubeen Kim esittää Wolfgang Amadeus Mozartin konserton. Rachlin on valinnut konserttiin lisäksi Modest Musorgskin ja Johannes Brahmsin suurien tunteiden musiikkia. Kotimaisten oopperatähtien ykkönen Karita Mattila loistaa orkesterin edessä 30.–31.3., ja mieleenpainuvan illan johtaa Pierre Bleuse.  

Pääsiäiskonsertin 7.4. teokset muodostavat vahvan ja vaikuttavan kokonaisuuden pitkäperjantain hengessä. Ohjelmassa on Sebastian Fagerlundin Preghiera, Antonio Vivaldin Filiae maestae Jerusalem sekä Stabat Mater ja Valentin Silvestrovin Messenger. Ross Jamie Collins johtaa konsertin, ja solistina on kontratenori Teppo Lampela.

Bedřich Smetanan vaikuttava Má vlast on kansallisromanttinen kuvaus tšekkiläissäveltäjän kotimaasta. Kuuden sinfonisen runon kokoelma viipyilee Böömin maaseudulla, sen historiassa ja legendoissa.Torstaisen konsertin 27.4. johtaa tšekkiläiskapellimestari Petr Altrichter. Kevään kruununa on Elisar Riddelinin Loviatar-viulukonserton kantaesitys konserttimestari Matti Koposen tulkintana. Tähtiviulisti Karen Gomyon esiintymiset 11.–12.5. päättävät sinfoniasarjan. Gomyota ylistetään maailmalla sekä tekniikkansa että musiikillisen taituruutensa ansiosta. Turussa Gomyon solistinumerona kuullaan Sergei Prokofjevin viulukonsertto. 

Suuren kysynnän vuoksi lisäkonsertti Diandraa ja Bondia

Diandra & Bond -konsertti saavutti suuren suosion heti julkaisunsa yhteydessä 19.11. Kaksi konserttia on myyty lähes loppuun kahdessa viikossa, ja nyt myyntiin avataan kolmas esitys. James Bond -elokuvien tarttuvimmat melodiat ja Diandran energinen ja säkenöivä lavakarisma kohtaavat Konserttitalossa 20.–22.4. Konsertissa kuullaan suosituimpia 007:n seikkailuja siivittäneitä kappaleita läpi vuosikymmenten ja illat johtaa Antti Rissanen.

Vappukonsertissa 1.5. huuliharppuyhtye Sväng valloittaa Turun. Tangojen maailmassa liikkuva Svängfonia-konsertti yhdistää huuliharppukvartetti Svängin 20-vuotisen kansainvälisen uran aikana hioutuneen yhteissoiton, saundin ja musiikilliset teokset orkesterin sointiin. Orkesterikonserttien lisäksi TFO:n kauteen mahtuu neljä kamarimusiikkikonserttia. Sanna Manderin Finlandia-palkittuun lastenkirjaan perustuva Avain hukassa -lastenkonsertti 23.3. ja lasten musiikkisalonki Satumusiikkia 5.2. kertojanaan Eija Ahvo kutsuvat puolestaan lapset musiikin äärelle.