Ändra textens storlek:

Vice stämledare

Henna Jämsä

Henna Jämsä har spelat klarinett vid Sibelius-Akademin under ledning av Anna-Maija Korsimaa och Harri Mäki. År 2003 avklarade hon sin A-examen med utmärkta vitsord och utexaminerade sig som magister. Dessutom har hon studerat vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm under ledning av Hermann Stefansson, Kjell-Inge Stevensson och Niklas Andersson. Jämsä har deltagit i flera mästarkurser i Finland och utomlands. Hon höll sin debutkonsert 2006.

Jämsä arbetade säsongen 1999-2000 i Lapplands kammarorkester, 2000-2001 i Uleåborgs stadsorkester, 2004-2005 i Helsingfors stadsorkester och hösten 2007 i Sinfonia Lahti. Hon har spelat i Åbo filharmoniska orkester sedan 2002 och är för tillfället stämledare för klarinetterna. Utöver dessa har hon varit assistent i de flesta av landets professionella orkestrar, bl.a. Tapiola Sinfonietta, RSO, Finlands nationaloperas orkester, Avanti!, och Tammerfors filharmoniska orkester.

Vid sidan om orkesterarbetet jobbar Jämsä som lärare vid Åbo musikakademi. Hon är också aktiv kammarmusiker och har uppträtt på flera sommarfestivaler bl.a. Nådendals och Nagus musikfestspel, Sonkajärvi Soi-festivalen och på Nyslotts operafestival.