Ändra textens storlek:

Stämledare

Päivi Severeide

Päivi Severeide (f. Viitanen) är stämledare för harpa i Åbo filharmoniska orkester. Hon har även varit stämledare för harpa i kammarorkestern Avanti! sedan år 2011. Severeide utexaminerades som musikmagister från Sibelius-Akademin år 2008 där hon studerat för huvudsaklingen Reija Bister samt i slutskedet av studierna även Arielle Valibouse. Hon har även studerat vid musikhögskolan i Freiburg på Sarah O’Briens harpklass. Hon gav sin debutkonsert i Helsingfors år 2009 efter att ha fått fulla poäng i sin diplomexamen.

Severeide spelade som ung solist med Radions symfoniorkester år 2005. Därefter har hon framträtt i solistiska uppdrag och som kammarmusiker på flera festivaler och i konsertserier med såväl mer traditionell harprepertoar som samtida musik, senast som solist i Mellersta Österbottens kammarorkester där hon spelade musik av Debussy och Brian Ferneyhough. Före hon tillträdde tjänsten i Åbo har Severeide arbetat som orkestermusiker förutom i finländska orkestrar även i Sverige och Norge samt länge som vikarierande soloharpist i Finlands Nationaloperas orkester.

Vid sidan av sin konstnärliga verksamhet är Päivi Severeide ansvarig lärare i harpa vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. På sin fritid bygger hon lego och leker med bilar tillsammans med sina pojkar.