Ändra textens storlek:

ÅFO på varvet! inleder musiksommaren

ÅFO på varvet! är Åbo filharmoniska orkesters nya festival på det fantastiska Runsala varv. Under den fyra dagar långa festivalen 22–25.5.2019 spelas sammanlagt 12 konserter, varav en del med fritt inträde. I det mångsidiga programmet ingår musik i olika genrer och för olika besättningar.

Festivalen inleds på onsdag 22.5 kl. 17 med en musikkryssning på flodbåten Aura. På flodbåten uppträder en stråkkvintett som framför lätt klassisk musik. I Lindblomsalen på varvet blir det en konsert med finländsk musik kl. 18 och i Westinsalen framförs kl. 20 Stravinskys Historien om en soldat. Kl. 19 kan man avnjuta middag. Erkki Lasonpalo dirigerar båda konserterna.

På torsdag 23.5 kl. 18.30 blir det en tangokonsert med bland annat bandeonisten Henrik Sandås, varefter en stråkkvartett tolkar musik allt från Bach till Beatles och Abba till Lordi i Westinsalen kl. 20.45.

På fredag 24.5 kl. 17 inleds kvällen på flodbåten Aura med en konsert med lätt klassisk musik. Kvällen fortsätter i Westinsalen med två konserter. Kl. 20 möts den klassiska och den elektroniska musiken, och konserten bjuder på stycken av Steve Reich och Pertti Jalava samt Jori Hulkkonens uruppförande i samarbete med ÅFO:s stråkkvartett. Kl. 21 erövras Westinsalen av en sommarklassiker i Åbo, Atomvinterträdgården lotsad av DJ Jori Hulkkonen.

Lördag 25.5 är ägnad åt välbefinnande och gemensam tid för hela familjen. Förmiddagen börjar kl. 10 med en mjukt uppväckande morgonjoga under ledning av jogaledare från Pure MOVE till ackompanjemang av klassisk musik. Efter jogan blir det två brunschkonserter i Westinsalen kl. 11 och 13. Festivalen avslutas med en parkkonsert för hela familjen kl. 15, under vilken vi får lyssna till musiksagan Peter och vargen.

Runsala varv ger en stämningsfull inramning åt konserterna. Under festivalen ordnas konserter i Lindblomsalen, som blev klar våren 2018 och i vilken ryms som mest hela 800 personer. Den andra konsertplatsen är Westinsalen, som ursprungligen varit Åbo Båtvarfs varvssal och som rymmer 400 personer. Konserter arrangeras även på flodbåten Aura och på varvets uteområde.

Festivalen arrangeras i samarbete med flera olika organisationer. ÅFO och Föli inleder ett samarbete, där festivalens konsertbiljett kan användas som bussbiljett på Fölilinjer före och efter konserten. Tack vare ett samarbete med skyddsfonden för Skärgårdshavet är det möjligt för kunderna att i samband med köp av konsertbiljett donera 5 euro som oavkortat går till en insamling för Skärgårdshavet. Denna biljettkategorin gäller vid två konserter, och genom möjligheten till donation vill ÅFO fästa uppmärksamhet på naturskydd. De insamlade medlen används för olika vattenskyddprojekt i Skärgårdshavet. Andra samarbetspartner är Runsala varv, Rajupaja, Vuokrakaluste, öppnandet av åhamnen samt Puremove.

ÅFO på varvet! från onsdag till lördag 2225.5.2019. Runsala varv, Hevoskarivägen 23, 20100 Åbo. Programmet i sin helhet finns på tfo.fi.