Ändra textens storlek:

Välkommen till höstsäsongen!

När jag ögnar igenom ÅFO:s konsertprogram för den kommande höstsäsongen slås jag av tanken på hur varje program har en egen tillkomsthistoria, som har påverkats såväl av mina egna idéer som av upplyftande och inspirerande diskussioner med både gästande dirigenter, solister och med vår orkesters intendent samt konstnärliga kommitté – ibland till och med en främling jag mött.

Coplands verk ”Fanfare for the Common Man” råkade jag höra för första gången på länge i radion i bilen under en resa till Åbo, kanske ungefär vid Lahnajärvi – jag höll precis på att fundera på mitt program för november och slogs av tanken att det här verket är just det element som ännu saknas i den konserten! I något skede märkte jag att Tjajkovskij verkade dyka upp i alla sammanhang, av olika orsaker. Dumt nog försökte jag en kort tid rentav kämpa emot det här fenomenet, men snart märkte jag att det var dömt att misslyckas. Under våra konserter i höst kommer vi därför att få höra symfonierna nr 4 och 5, Romeo och Julia-uvertyren, den första pianokonserten, violinkonserten och som kronan på verket det från Åbo cellotävlingar så bekanta verket Rokokovariationer, den här gången i en mycket speciell version – verket framförs av min vän, den storartade ryska trumpetisten Sergej Nakarjakov.

Må ÅFO:s höst 2021 förutom allt annat vara även Tjajkovskijs höst – må den kära tonsättarens märkliga, geniala och heliga musik ge oss alla kraft, glädje och ljus medan vi efter svåra tider igen riktar våra blickar mot den ljusa framtiden.

Olli Mustonen, konstnärlig ledare