Ändra textens storlek:

Bekanta dig med höstsäsongen!

Helena Juntunen (på bild) uppträder 23.-24.9.

Under Åbo filharmoniska orkesters höstsäsong hänför internationella och finländska toppartister som sopranen Helena Juntunen, cellisten Daniel Müller-Schott och dirigenten John Storgårds. Säsongen bjuder igen på en mångsidig helhet med symfonisk repertoar, tematisk musik och kammarmusik. Ett återkommande tema i programmet är Pjotr Tjajkovskijs musik.

Symfoniserie med stjärnor

Lawrence Power, en av Europas mest efterfrågade violister, inleder höstsäsongen 9-10.9 tillsammans med konstnärlige ledaren Olli Mustonen. På programmet står verk av Joonas Kokkonen, Rodion Sjtjedrin och Jean Sibelius. Alexandra Dariescu, som har hänfört publik över hela världen med sin musikalitet, samt Tianyi Lu, som debuterade framför ÅFO i januari 2020, står på scenen vid september månads andra symfonikonsert 16.9 då de framför verk av Igor Stravinsky, Nadia Boulanger, Magnus Lindberg och Pjotr Tjajkovskij. I slutet av september den 23-24.9 framför Helena Juntunen, en av de främsta finländska sopranstjärnorna, Samuel Barbers verk Knoxville, Summer of 1915, medan Alberto Hold-Garrido dirigerar orkestern.

I månadsskiftet 30.9 och 1.10 uruppförs nationalromantikern Lauri Ikonens sjätte symfoni i tolkning av John Storgårds, som tilldelades Pro Finlandia-medaljen år 2012. Under kvällen får vi även höra violinisten Rosanne Philippens tolkning Béla Bartóks första violinkonsert.

Förste gästdirigenten Julian Rachlin uppträder 7-8.10 tillsammans med violinisten Lilia Pocitari. Konserten bjuder på ett klassiskt program med verk av Maxim Berezovskij, Wolfgang Amadeus Mozart och Joseph Haydn. Olli Mustonens andra konsert 14-15.10 är en imponerande helhet med starka verk. Konsertens solist är Karen Gomyo, som uttolkar Pjotr Tjajkovskijs violinkonsert, en av världens mest berömda violinkonserter. På programmet står dessutom musik av Aaron Copland, Einojuhani Rautavaara och Bohuslav Martinů.

Det amerikanska dirigentlöftet Kensho Watanabe uppträder framför ÅFO den 29.10 tillsammans med Sergei Nakariakov, en av världens främsta trumpetister. Nakariakov uttolkar Tjajkovskijs hisnande Rokokovariationer, ett verk ursprungligen komponerat för cellosolist. November inleds 4-5.11 med en konsert med Olli Mustonen och Daniel Müller-Schott med Tjajkovskijs fjärde symfoni och Sergej Prokofjevs Sinfonia Concertante på programmet.

Den bulgariska pianisten Plamena Mangova uttolkar under konserten den 19.11 Franz Liszts andra pianokonsert under ledning av Gilbert Varga. Konserten kompletteras med verk av Joseph Haydn, Antonín Dvořák och Zoltán Kodály. Solist vid konserten med fransk harpmusik den 25.11 är Emmanuel Ceysson, som uttolkar Henriette Reniés harpkonsert. Filharmonikerna dirigeras av Alpesh Chauhan.

Lukáš Vondráček är solist vid Julian Rachlins andra konsert, med ett program som består av musik av Tjajkovskij: kvällen bjuder på såväl den första pianokonserten som den femte symfonin. Symfoniserien avslutas med dirigenten Arvid Engegårds och cellisten Marko Ylönens konsert 10.12, med wienklassicistisk musik av Mozart och Haydn.

Magisk skog, cirkus och vampyrer samt Snögubben

I september 12.9 går hela familjen på äventyr i den magiska skogen tillsammans med Siina Hirvonen. Under den upplevelserika och roliga musiksagokonserten lär vi oss genom lek och bekantar oss med orkesterinstrumenten.

Novembermörkret får färg av Circus Symphony of Vampires 11-12.11. Den farligt fängslande cirkussymfonin är inspirerad av berättelsen om greve Dracula och innehåller akrobatik, mystisk trollkonst, illusioner och vampyrer. Det är ändå ingen skräckhistoria utan vi bjuds på fartfylld humor, konstmusikhitar och cirkuskonst. För manus och regi står Pauliina Räsänen och på scenen står tillsammans med filharmonikerna Art Teatro och dirigenten Emilia Hoving.

Konsertsäsongen avslutas 15-17.12 med den nostalgiska animationsfilmen Snögubben. Under konserterna projiceras filmen på Konserthusets bakre vägg och ackompanjeras av levande musik. Den klassiska brittiska animationsfilmen bygger på en berättelse av Raymond Briggs och berättar om en pojkes och en snögubbes äventyr under julnatten. Howard Blakes förtjusande musik är höjdpunkten på filmens sagolika stämning.

Under höstens fyra kammarmusikkonserter framför ÅFO:s musiker program som de själva har planerat.

Välkommen på säkra konserter

Alla ÅFO:s evenemang arrangeras enligt myndigheternas corona-anvisningar och tar hänsyn till kundernas och personalens säkerhet. Vid behov uppdateras säkerhetsanvisningarna under säsongens lopp.

Förutom enkelbiljetter säljer vi även olika slags seriebiljetter till höstsäsongen. För den kommande säsongen säljs inga abonnemang. Biljettförsäljningen till konserterna inleds tisdag 10.8 kl. 12 i Åbo konserthus biljettförsäljning samt vid Lippupistes försäljningspunkter och nätbutik.

Förändringar i programmet på grund av coronavirussituationen är möjliga. Bekanta dig med konsertutbudet på adressen tfo.fi eller hämta en pappersbroschyr på bland annat Konserthuset.