Ändra textens storlek:

Program för vårsäsongen är rikt på musikupplevelser!

Åbo filharmoniska orkesters vårsäsong är publicerad och biljettförsäljningen har börjat. Säsongen inleds 13–14.1.2022 med den konstnärlige ledaren Olli Mustonens konserter. Mustonen har trollat fram ett program som för oss till berättelsernas värld med sagolika stämningar till tonerna av Pjotr Tjajkovskij, Carl Nielsen, Jean Sibelius och Nikolaj Rimskij-Korsakov. Solist är Janne Thomsen, en av Danmarks mest kända flöjtister. Vid Mustonens konserter 3–4.2 strålar i sin tur pianisten Eldar Nebols som solist och på programmet står musik av Gioacchino Rossini, Sergej Rachmaninov och Sergej Prokofjev. Under säsongens lopp får vi också njuta av kammarmusik med Olli Mustonen. Den 22.4 blir det den första konstnärlige ledarens kammarmusikkväll i Konserthuset.

Steven Isserlis och andra toppartister

En av säsongens höjdpunkter är cellosuperstjärnan Steven Isserlis besök 31.3–1.4. Isserlis konserter tillsammans med världens ledande orkestrar och dirigenter och trollbinder ständigt ny publik. Vid  konserterna under ledning av Olli Mustonen uttolkar Isserlis William Waltons cellokonsert, som han även har spelat in på skiva.

I symfoniserien ser vi under vårens lopp flera finländska och internationella toppartister. Münchens kammarorkesters chefdirigent Clemens Schuldt, som debuterade med ÅFO hösten 2020, återvänder för att dirigera en konsert med musik av Johannes Brahms, Benjamin Britten och Pjotr Tjajkovskij. Solist den 20.1 är Nikita Boriso-Glebsky, segrare i Sibelius-violintävlingen år 2010. Dirigenten Eivind Aadland och pianisten Håvard Gimse, bägge norrmän, underhåller åhörarna med toner av Richard Strauss, W.A. Mozart och Edvard Grieg den 27.1. Dirigenten Ari Rasilainen och violinisten Ulf Wallin äntrar scenen den 3.3.

Den här våren ser vi förste gästdirigenten Julian Rachlin den 24-25.3 tillsammans med dirigenten Aku Sorensen. Under konserten tar Rachlin itu med Igor Stravinskys virtuosa violinkonsert. Barockmusik blir det 6.5 under ledning av Kreeta-Maria Kentala. Säsongen avslutas med Unga solisters konsert 25.5.

För vänner av vokalmusik bjuder vårsäsongen på fem konserter

Den internationella operastjärnan Audun Iversen anländer till Åbo för att vid konserten 10.3 uttolka Gustav Mahlers Rückert-sånger. Konserten dirigeras av den populäre Christian Kluxen och på programmet finns även bland annat Dmitrij Sjostakovitjs massiva åttonde symfoni. Den 12-13 maj uttolkar sopranen Anu Komsi Kaija Saariahos sångsvit Leino-sånger till fyra dikter av Eino Leino. Saariaho har tillägnat Komsi verket, som även har uruppfört det. Vid konserten som dirigeras av Eva Ollikainen hör vi även bland annat Jean Sibelius Luonnotar.

Vid den traditionella Katedralen klingar-konserten 10.2 hör vi i år Joose Tammelins Requiem i framförande av Chorus Cathedralis Aboensis tillsammans med sopranen Suvi Väyrynen och en tenor. Vid påskkonserten på långfredag 15.4 hör vi Giacomo Puccinis Messa di Gloria samt Arvo Pärts Trisagion. Solister är tenoren Joska Lehtinen, barytonen Arttu Kataja samt körerna Chorus Cathedralis Aboensis och Åbo konservatoriums kammarkör. Vid första maj-konserten 1.5 underhåller Maria Lund och Tero Harjunniemi åhörarna med den italienska musikens bästa bitar.

För barnen Mumin samt Du är vacker av Eppu Nuotio

ÅFO bjuder barnfamiljerna på Muminfamiljens sångutflykt 19.3. Vid konserten spelas i arrangemang för symfoniorkester musik från skivan Muminfamiljens sångutflykt, som fick Emmapriset för Årets barnskiva år 2015. Vid konserten uppträder Eija Ahvo och Markus Bäckman samt klasserna 4e och 3e från Puolala skolas musikklasser. Riina och Sami Kaarla står för illustrationerna. Vid barnens musiksalong den 7.4 hör vi musiksagan Du är vacker (Sinä olet kaunis). Musiksagan bygger på en barnbok med samma namn skriven av Eppu Nuotio och illustrerad av Kristiina Louhi, och musiken är komponerad av Timo Klemettinen.

Abonnemangen återvänder

Abonnemangen återvänder till vårsäsongen. Torsdags- och Fredagsabonnemangen är biljetter till respektive veckodags orkesterkonserter. Deluxe-abonnemanget är i sin tur en reserverad plats till varje orkesterkonsert. Dessutom säljs förutom enkelbiljetterna även olika mindre seriebiljetter. ÅFO har över 800 abonnenter och gruppen förenas av en kärlek till musiken och en iver att uppleva nya konsertupplevelser. De tidigare abonnenternas platser har hållits reserverade och du kan lösa ut din plats ända till 17.12.2021. Nya abonnemang säljs till 14.1.2022.

Bild: Steven Isserlis