Ändra textens storlek:

ÅFO inleder sitt samarbete med residenskompositören Sebastian Fagerlund

Sebastian Fagerlund hör till de mest framgångsrika och betydande europeiska tonsättarna i sin generation, och hösten 2022 inleder han sin period som Åbo filharmoniska orkesters residenstonsättare. Samarbetet sträcker sig över tre år, och under den tiden framför orkestern Fagerlunds musik i konsertprogram som planeras av Fagerlund. Till treårsperioden hör även ett beställningsverk.

Vi hör musik av Fagerlund under hösten vid konserten Klarinettfest torsdagen den 13 och fredagen den 14 oktober. Fagerlund har planerat programmet för konserten som inleder samarbetet tillsammans med ÅFO:s konstnärlige ledare Olli Mustonen. I konsertprogrammet ingår Fagerlunds klarinettkonsert, Aulis Sallinens Shadows och Johannes Brahms symfoni nr 1. Klarinettkonserten uttolkas av RSO:s soloklarinettist Christoffer Sundqvist, som även har uruppfört verket. Före konserterna är publiken välkommen att delta i Tjuvstarterna, där Fagerlund medverkar och vi bekantar oss med kvällens repertoar.

- Att vara residenskompositör innebär för mig en inspirerande dialog och nära samarbete med orkestern och musikerna. Jag väntar mycket på de kommande konserterna och tror att samarbetet mellan mig, Olli Mustonen och ÅFO kommer att leda till minnesvärda musikaliska resor och upplevelser såväl för publiken som för orkestern, kommenterar Sebastian Fagerlund.

Världens ledande orkestrar, dirigenter och musiker har beställt och framfört musik av Sebastian Fagerlund. I hans stora verkförteckning ingår orkester- och kammarmusik, soloverk samt operor. I sina kompositioner behandlar Fagerlund ofta existensens grundfrågor. Den starka musikaliteten och den instrumentala virtuositeten förmedlas till åhörarna i form av musikaliska drama, där det intensiva uttrycket förenar livfull kommunikation samt en öppenhet för olika musiktraditioner.

Höstsäsongens program betonar det finländska

I Åbo filharmoniska orkesters höstprogram betonas verk av finländska tonsättare. Förutom Fagerlund och Sallinen hör vi under säsongen musik av Jaakko Kuusisto, Einojuhani Rautavaara, Erkki Melartin, Joose Tammelin, Matti Rautio, Olli Mustonen och Jean Sibelius.

Konserten fredag 7.10 är tillägnad minnet av Jaakko Kuusisto, som gick bort i februari, och under kvällen hör vi hans pianokonsert i Dejan Lazics tolkning. Onsdagen 26.10 blir det ett helt konsertprogram med hemlandets toner under ledning av Ari Rasilainen. Konserten bjuder på Sibelius Karelia-uvertyr, Rautavaaras violinkonsert med Ulf Wallin som solist samt Melartins 6. symfoni. Torsdagen 3.11 i Domkyrkan är det dags för Joose Tammelins Requiem, som följer genrens konventioner med ett fräscht grepp och med ett slutresultat som fängslar åhörarna.

I år har det gått 100 år sedan kompositör Matti Rautio föddes och Olli Mustonen har till sitt konsertprogram 17-18.11 valt tonsättarens huvudverk, pianokonserten, som uttolkas av Rautios brorson Martti Rautio. Även konsertens övriga verk hör till de främsta och kvällen bjuder även på Sibelius Barden, Prokofjevs fjärde symfoni och Ravels Bolero. Under Olli Mustonens andra konsert 24-25.11 hör vi uruppförandet av orkesterversionen av Mustonens symfoni Himlaljus samt Sibelius Lemminkäinen. Solistpartiet i symfonin Himlaljus uttolkas av topptenoren Ian Bostridge.

Ring ohne Worte och John Williams 90

Till säsongens höjdpunkter hör även konserterna med musik av Richard Wagner och John Williams samt förste gästdirigenten Julian Rachlins program.

Höstsäsongen inleds med Ring ohne Worte som består av de mest hisnande musikaliska bitarna ur Wagner massiva operasvit. Ringen utan ord börjar med de första takterna av Rhenguldet, fortsätter med Valkyriornas och Siegfrieds mytiska resa och slutar med de sista tonerna av Ragnarök. Filmtonsättaren John Williams fyllde 90 år i februari 2022. Williams, som har fått fem Oscarstatyetter, har en omfattande produktion, och vid konserterna 29-30.9 hör vi hans största hitar från bland annat filmerna Star Wars, ET, Schindlers lista och Harry Potter. Rachlin hämtar med sig bland annat Berlioz Fantastiska symfoni och Mozarts violinkonserter till Konserthuset 10-11.11 och uppträder tillsammans med violisten Sarah McElravy 1-2.12.

Hela programmet:

1–2.9 Finalen i Åbo XIV cellotävling
8–9.9 Ring ohne Worte
15.9 Rapsodi i blått
22.9 For the Uncommon Woman
25.9 En eftermiddag med Debussy och Prokofjev
29–30.9 John Williams 90: Filmmusikens mästerverk
7.10 Jaakko Kuusisto in Memoriam
9.10 En tidsresa i Paris
13–14.10 Klarinettfest
15.10 Vivaldi för barn: Fyra årstider
26.10 Hemlandets toner
3.11 Requiem
6.11 Vårt tids kvinnors röst
10–11.11 Den fantastiska symfonin
17–18.11 Från Barden till bolero
24–25.11 I Kalevalas spår
1–2.12 Rachlin & McElravy
4.12 Entr’acte
6.12 Åbo stads självständighetsdags festkonsert 2022
9.12 Julen kommer med sång