Ändra textens storlek:

ÅFO:s nye förste gästdirigent är den danske dirigenten Christian Kluxen

Christian Kluxen är Åbo filharmoniska orkesters nye förste gästdirigent. Julian Rachlins period som ÅFO:s förste gästdirigent tog slut i och med den här våren och Kluxen, en av Skandinaviens mest intressanta dirigenter, inleder sin period hösten 2023. Han är konstnärlig ledare för Victoria Symphony i Kanada och Arktisk Filharmoni i Norge. Kluxen har dirigerat ÅFO flera gånger och har fått ett entusiastiskt mottagande i samband med sina besök. Hans period som förste gästdirigent omfattar två år med en option på ytterligare ett år.

- Arbetet tillsammans med Christian Kluxen har varit inspirerande och vi väntar ivrigt på att ytterligare fördjupa samarbetet med honom, säger ÅFO:s intendent Nikke Isomöttönen.

Den dynamiske och karismatiske danske dirigenten inleder sin period i november med Johannes Brahms verk Deutsches Requiem i Konserthuset. Den tyskspråkiga själamässan är komponerad som tröst för de levande och bygger på texter av Martin Luther. Solister i verket som framförs kring Allhelgona är sopranen Sonja Herranen och basen Erik Rousi. Paavo Hyökki instuderar verket med kören Chorus Cathedralis Aboensis.