Ändra textens storlek:

Petri Kuljuntausta: The Great White Bird 26.4.-7.5. i huvudbiblioteket

Petri Kuljuntausta: The Great White Bird (2017)

Ljudinstallation i Åbo stadsbibliotekets huvudbibliotek, Runohuone 26.4.–7.5. under bibliotekets öppettider

Öppnande 26.4. kl. 16.

 

Ljudkonstnär och tonsättare Petri Kuljuntaustas ljudinstallation The Great White Bird (2017)  kommer till Åbo huvudbibliotekets Runohuone 26.4.–7.5. Verket baserar sig på Kuljuntaustas komposition The Great White Bird (2012), som består av inspelade svanens sång. Du kan lyssna på installationen i Runohuone under bibliotekets öppettider.

 

Ääni-installaatio The Great White Bird (2017)

Aloitin säveltämisen järjestämällä äänitysmatkan Suomen länsirannikolle 18.–19.5.2012. Äänityspaikkana oli lintubongareiden torni luonnonsuojelualueella meren äärellä (Mietoistenlahti, Mynämäki tai 60°63'N, 21°85'E). Paikkaa sanotaan lintubongareiden paratiisiksi. Alueella oli paljon lintuja laulamassa, mutta kun katselin ja kuuntelin tätä myyttistä ja uljasta lintua päätin, että joutsen tulee olemaan sävellykseni äänellinen sisältö.

Äänityksen aikana lahdessa oli kymmenittäin joutsenia. Joutsenet uivat, päästivät äänisignaaleja, loiskivat vettä vahvoilla siivillään ja tappelivat kilpailijoidensa kanssa. En ole koskaan nähnyt niin monta joutsenta yhdessä paikassa, joten paikka ja ajoitus olivat täydellisiä äänitykselleni.

Matkan jälkeen kuuntelin ja testasin äänitettyä materiaalia studiollani, valitsin äänet joita halusin käyttää, prosessoin ne ja aloitin säveltämisen. Sävellystyö oli valmis kymmenessä päivässä ja lähetin valmiin työn Italian Helicotrema-festivaaleille, joka oli tilannut teoksen minulta.

2016 sain Change-hankkeelta kutsun työstää installaatioversio The Great White Bird -teoksesta. Uusi teos perustuu sävellyksessä käyttämääni äänimateriaaliin, mutta toteutus on täysin erilainen. Ensinnäkin, installaatio on tilallinen teos aleatorisilla (sattumanvaraisilla) elementeillä, kun taas sävellys on lineaarinen ja kiinteä.

Installaatiossa käytän monia kaiuttimia ja äänet levitetään tilaan eri pisteiltä kuulijoiden ympäriltä. Jopa kaikkein vieraannuttavimmat äänet on prosessoitu kenttä-äänityksen joutsenten laulusta.

Äänten suhteet toisiinsa eivät ole määriteltyjä, sen sijaan äänet on assosioitu toisiinsa sattumanvaraisesti. Siispä installaatio tuottaa monipuolisesti ja rajattomasti äänikerrosten ja tekstuurien kombinaatioita.

 

Petri Kuljuntausta on äänitaiteilija, säveltäjä ja muusikko. Hän on läheisessä yhteistyössä ympäristötieteilijöiden kanssa säveltänyt vedenalaista musiikkia ja tehnyt musiikkia valaiden ääntelystä ja revontulien äänistä. Ympäristön äänet, live-elektroniikka, improvisaatio ja yhteistyö mediataiteilijoiden kanssa ovat vaikuttaneet häneen säveltäjänä. Hän on julkaissut kolme kirjaa äänitaiteesta ja elektronisesta musiikista. Kuljuntaustalle myönnettiin taiteen valtionpalkinto vuonna 2005.

 

Installationen är producerad av forskningsprojekten "Suomalainen nykymusiikki 2000-luvulla: taidemusiikin kulttuurinen ja yhteiskunnallinen merkitys postmodernissa maailmassa" (Koneen säätiö) vid Åbo universitets musikvetenskap och "Music, Nature, and Environmental Crises: A Northern Perspective on Ecocritical Trends in Contemporary Music" (Suomen Akatemia) vid musikvetenskap och Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet.

Installationen är en del av Åbo filharmoniska orkesters projektet ”You must be the change you wish to see in the world”.

iso_logo_20pros.jpg
 

 

 

turun_yliopisto_logo_pieni.jpg