Ändra textens storlek:

Psst! Det här var redan.

Punainen viiva

Ooppera muutoksen janosta 

Turun Kaupunginteatteri, Saaristo-ooppera ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa, ja tuovat oopperaa teatterin Päänäyttämölle 23 vuoden tauon jälkeen. Suomen historian käännekohdasta kertovaa Punaista viivaa tähdittävät solistit Johanna Rusanen-Kartano ja Waltteri Torikka. Ensi-ilta 26.1.2023.

Korvessa nukkuu kylläinen karhu,  
pirtissä lapset, nälkäiset kuin sudenpenikat.
- Riika
 

Köyhän leipä on kovan työn takana, mutta toivon kipinä kytee Topin ja Riikan mökissä. Vieläkö koittaisi helpommat ajat heille ja lapsikatraalleen? Kun uutiset yhteiskunnallisesta kuohunnasta kantavat Kainuun Korpiloukkoon saakka, he uskovat muutoksen tulevan. Topi ja Riika ottavat osaa poliittisiin kokouksiin, joissa kannustetaan äänestämään, vetämään punainen viiva paremman huomisen puolesta. 

Nyt on jokaisen köyhän opittava hyvissä ajoin tuntemaan mitä merkitsee köyhälistön vetämä punainen viiva.
- Topi
 

Tarina sijoittuu Suomen historian käännekohtaan, jossa sosiaalidemokratian aalto pyyhkäisee yli maan ja kaikki yli 24-vuotiaat saavat äänioikeuden ja näin mahdollisuuden vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Oikolatua onneen myllerrys ei kuitenkaan Topille ja Riikalle suo. 

Antakaa sijaa meille, meille, meille! Me nousemme norosta, me viritämme uudet laulut ilmassa soimaan!
- Puntarpää
 

Punaisen viivan kuvaama maailma on karu ja luonnolla on suuri symbolinen merkitys. Yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin, Saaristo-oopperan ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa toteutuva esitys tehdään mahdollisimman ekologisesti ja pienellä materiaalihukalla. Visuaalisesta näyttävyydestä ei kuitenkaan tingitä ja monikymmenpäinen kuoro ja orkesteri tuovat massaa kirkkaan ytimen ympärille.  

Nyt on aika kuulla oopperan kutsu 

Ilmari Kiannon vuoden 1909 klassikkoromaaniin pohjautuvan sävellyksen ja libreton on kirjoittanut Aulis Sallinen. Punaisen viivan ohjaa innoissaan oopperan pyörteisiin heittäytyvä Mikko Kouki. 

"Toivon että opin tässä produktiossa jotain uutta, koska en ole koskaan ohjannut oopperaa. Kiinnostuin taidelajista Linnateatterin Mieletön oopperan historia -esityksen myötä. Saaristo-oopperan Päivi Nisula ehdotti kyseistä teosta ohjelmistoon ja minussa Kianto ja myllerryksessä oleva aika resonoi heti." - Mikko Kouki 

Sallisen ooppera kantaesitettiin vuonna 1978 Suomen Kansallisoopperassa. Nyt Turussa katsomoon kutsuvat koko kansan tuntemat tähtisolistit Johanna Rusanen-Kartano ja Waltteri Torikka. Tämä jos mikä on hieno tilaisuus kokeilla oopperan tenhoa!

Turun kaupunginteatterin Pääänäyttämö
fredag
17.02.2023 19:00
Biljetter
79,00 € | 74,00 € | 68,00 €