Adjust text size:

Uutiset

1.6.2023 15.02

Kevätkausi on päättynyt, ja syksyyn on vielä aikaa. TFO:n kesälistan avulla musiikkinautinnot jatkuvat konserttitauosta huolimatta läpi kesän.  

Saatko kaikki kahdeksan kohtaa täyteen? Nappaa lista mukaan kesärientoihin ja täppää laatikot täyteen! 

  • Lataa kesälista tästä. 

1. Kuuntele nettikonsertteja laiturin nokassa tai piknikviltillä.

2. Testaa taitojasi musiikkiaiheisissa peleissä.

3. Fiilistele tulevaa kautta Spotify-soittolistan kanssa.

4. Tutustu TFO:n uuteen päävierailijaan.

5. Hanki syyskauden kausikortti 8.9. mennessä. 

6. Tee itsellesi lista syksyn kiinnostavimmista konserteista.

7. Ota meidät somessa seurantaan.

8. Nauti kesäauringosta!

Keräsitkö koko sarjan? Palauta osin tai kokonaan täytetty kesälista Konserttitalon lippukauppaan (Aninkaistenkatu 9) tai sähköpostilla osoitteeseen kulttuuri.myynti@turku.fi 8.9. mennessä, ja osallistut lippu- ja tuotepalkintojen arvontaan.  

4.5.2023 15.19

Viulisti Karen Gomyota ylistetään maailmalla sekä tekniikkansa että musiikillisen taituruutensa ansiosta. Maailman merkittävimmillä lavoilla konsertoiva Gomyo tulkitsee Turussa Sergei Prokofjevin viulukonserton nro 1 Turun filharmonisen orkesterin solistina torstaina 11.5. ja perjantaina 12.5. klo 19 Konserttitalossa. Taiteellisen johtajan Olli Mustosen johtamassa konsertissa kuullaan lisäksi Ralph Vaughan Williamsin Fantasia Thomas Tallisin teemasta sekä Olli Mustosen oma sävellys, sinfonia nro 2 ”Johannes Angelos”.

Karen Gomyo on viime aikoina esiintynyt muun muassa New Yorkin filharmonikkojen sekä Ranskan radion filharmonisen orkesterin kanssa. Gomyo on myös ollut kiertueella Uuden-Seelannin sinfoniaorkesterin mukana sekä työskennellyt Saksassa muun muassa Berliinin saksalaisen sinfoniaorkesterin ja Dresdenin filharmonikkojen kanssa.

Sergei Prokofjevin vuosina 1915–1917 valmistunut ensimmäinen viulukonsertto on lyyrinen ja tunteikas, ja sitä hallitsee läpikuultava ja kirkas sointimaailma. Viulukonserton ympärillä kuultavat teokset hakevat inspiraationsa menneisyydestä. Vaughan Williamsin jousisoitinteos perustuu 1500-luvun säveltäjä Thomas Tallisin teemaan. Triplataiturina tunnetun kapellimestari-pianisti-säveltäjä Mustosen sinfonia nro 2 taas on saanut inspiraationsa Mika Waltarin samannimisestä romaanista, joka kertoo vuoden 1453 Bysantin valtakunnasta.

Bysantin kevät

 

 

 

 

4.5.2023 12.32

Keskiviikkona 17.5. klo 19 kuusi nuorta taituria valloittavat Sigyn-salin lavan. Maamme vanhimman nuorten solistien konsertin tähdet ovat Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen opiskelijoita. Jokavuotisessa perinteessä huippulahjakkaat nuoret muusikot tulkitsevat instrumenttikirjallisuutensa helmiä Turun filharmonisen orkesterin solisteina. Tänä vuonna solisteina esiintyvät Kaisa Kaartinen, piano, Anastasia Iazlovetskaja, viulu, Unna Koskinen, sello, Niilo Autio, piano, Helena Slama, huilu sekä Alexandrina Croitor, viulu. József Hárs johtaa Turun filharmonista orkesteria.  

Kaisa Kaartinen

Kaisa Kaartinen aloitti pianonsoiton seitsemänvuotiaana kotipaikkakunnallaan Perniössä. Opinnot kulkivat Turun konservatorion kautta ja Kaisa opiskelee tällä hetkellä Turun Ammattikorkeakoulussa opettajanaan Eveliina Kytömäki. Lisää kokemusta ja oppia Kaisa on hakenut pianokilpailuista ja mestarikursseilta ympäri Suomea. Konsertissa Kaartinen soittaa Franz Lisztin pianokonserton nro 1 Es-duuri.

Anastasia Iazlovetskaja

Anastasia Iazlovetskaja on soittanut viulua viisivuotiaasta lähtien. Hän on International Competition of Musicians Union of France -kilpailun voittaja, ja tullut toiseksi kansainvälisessä Triomphe de l'Art -musiikkikilpailussa. Turun AMK:ssa hän opiskelee Alexander Vinnitskyn johdolla. Konsertissa Iazlovetskaja esittää Camille Saint-Saënsin Johdanto ja Rondo capriccioson a-molli op. 28.

Unna Koskinen

Unna Koskinen opiskelee Laura Ollin johdolla Turun konservatoriossa. Musiikkileireillä Sastamalassa, Kaarinassa ja Keuruulla Unna on saanut oppia myös Risto Rajakorvelta, Eeva Rysältä, Erkki Lahesmaalta ja Juuli Holmalta. Salon ja Porvoon sellokilpailut 2019 ja 2021 ovat tarjonneet kisahaastetta ja yhteissoitto on tullut tutuksi konservatorion ja musiikkiluokkien orkestereissa ja yhtyeissä. Konsertissa Koskinen soittaa Édouard Lalon d-molli-sellokonserton 1. osan.

Niilo Autio

Niilo Autio opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi Eveliina Kytömäen pianoluokalla. Hän on hakenut oppia myös lukuisilta mestarikursseilta opettajinaan mm. Liisa Pohjola, Antti Siirala sekä Paavali Jumppanen. Pianonsoiton lisäksi hän opiskelee käyrätorvensoittoa sekä esiintyy aktiivisesti kamarimuusikkona ja liedpianistina. Konsertissa Autio tulkitsee Edvarg Griegin a-molli-pianokonserton 1. osan.

Helena Slama

Helena Slama valmistuu toukokuussa 2023 Turun konservatorion toiselta asteelta, jossa häntä huilunsoitossa on opettanut Oleg Sytianko. Helena on osallistunut useille musiikkileireille ja mestarikursseille ja soittanut Turun konservatorion puhallinorkesterin Aura Wind Bandin solistina. Konsertissa Slama esittää Cécile Chaminaden Concertinon huilulle op. 107.

Alexandrina Croitor

Alexandrina Croitor on palkittu kansainvälisissä kilpailuissa Ukrainassa, Moldovassa, Valko-Venäjällä, Bulgariassa ja Romaniassa. Hän on esiintynyt Chişinăun filharmonisen sinfoniaorkesterin ja Organ Hallin kamariorkesterin kanssa. Tällä hetkellä hän opiskelee Turun AMK:ssa Alexander Vinnitskin johdolla. Konsertissa Croitor tulkitsee Julius Conuksen viulukonserton e-molli.

Nuorten solistien konsertti

24.4.2023 12.32

TFO:n konserttimestari Matti Koponen nousee solistiksi perjantaina 5.5. klo 19 Konserttitalossa. Konsertissa päästään nauttimaan maailman kantaesityksestä, kun Koponen esittää Elisar Riddelinin viulukonserton Loviatar. Lue, mitä Koponen kertoo teoksesta!

Mistä idea teokseen syntyi?

- Minulla on ollut pitkään toiveena soittaa joku konsertto orkesterimme solistina. Olen kuitenkin aina ollut sitä mieltä, että meillä käy niin hienoja kansainvälisiä tähtiä soittamassa jo tunnettuja viulukonserttoja, että halusin haastaa itseni uudella musiikilla. Olin kuullut hyvää Elisarin sävellyksistä ja mietin, että Turussa ei hirveästi esitetä aikamme musiikkia.  Elisarin musiikissa on paljon vaikutteita suomalaisesta mytologiasta, joten tämä aihe tuntui minulle myös hyvin mieleiseltä. 

Millainen teos on?

- Loviatar on neliosainen konsertto viululle ja orkesterille. Sen rakenne on samankaltainen kuin Shostakovitsin ensimmäisessä viulukonsertossa. Kolmannen osan alun jälkeen solisti jatkaa konserttoa kadenssilla, joka johdattelee kuulijan moninaisten vaiheiden jälkeen konserton finaaliin.

Millainen prosessi teokseen tutustuminen on ollut?

- Prosessi on ollut haastava. Teos ei ole helppo, mitä toisaalta en toivonutkaan. Uuden teoksen harjoitteleminen ja siihen valmistautuminen on erilainen haaste, kuin tunnetun viulukonserton valmistaminen. Et voi ottaa mallia kenestäkään, tai kopioida hyviä sormituksia ja jousituksia keneltäkään kokeneelta mestarilta, vaan kaikki on uutta. Tämä myöskin toki tekee teoksen valmistamisesta mielekästä, koska oman tulkinnan löytäminen ilman vaikutteita on toki helpompaa.

Terveisesi kuulijoille?

- Suosittelen konserttoa lämpimästi kaikille, kaikenlaisen musiikin ystäville! Takaan, että se on mielenkiintoinen ja hyvin vaihteleva. Lisäksi samassa konsertissa kuullaan yksi lempi sinfonioistani, nimittäin Sergei Rahmaninovin 2. sinfonia. Se on yksi kauneimpia orkesteriteoksia ja olen varma, että Joonas Pitkäsen käsissä se nousee erityisiin sfääreihin!

Loviatar

20.4.2023 09.20

Tänä vappuna huuliharppuyhtye Sväng valloittaa Turun! Svängfonia yhdistää huuliharppukvartetti Svängin 20-vuotisen kansainvälisen uran aikana hioutuneen yhteissoiton, saundin ja musiikilliset teokset orkesterin sointiin. Konsertin johtoteemana on tango, mutta musiikillinen matka ylittää tyylirajat. Tangojen lisäksi kuullaan svängiläisten äkkiväärää omaa sävelkieltä, Balkan-rytmejä sekä niin polskaa kuin Sibeliusta ja Chopinia. 

Vappukonsertti: Svängfonia

Ma 1.5. klo 15, Konserttitalo

Janne Nisonen, kapellimestari
SVÄNG, huuliharppukvartetti
Eero Grundström, diatoniset ja kromaattiset huuliharput 
Jouko Kyhälä, sointuhuuliharppu Harmonetta, diatoniset ja kromaattiset huuliharput 
Pasi Leino, bassohuuliharppu 
Eero Turkka, diatoniset ja kromaattiset huuliharput 
Turun filharmoninen orkesteri

Tilaa tarjoilut etukäteen:

Millainen konsertti on luvassa? Katso Svängin ja Tapiola Sinfoniettan konsertista maistiaiset: 

13.4.2023 09.34

Artistic Director Olli Mustonen opens the autumn season with star cellist Steven Isserlis. The latter took the Turku audience by storm in spring 2022 and now returns to perform Benjamin Britten’s Symphony for Cello and Orchestra, one of the best-known 20th-century works for cello and a staple in Isserlis’s repertoire.

In a high point of the autumn, the Storioni Trio, one of the world’s finest trios, gives the world premiere of the triple concerto Lanterna by Sebastian Fagerlund, the orchestra’s composer-in-residence.  The piece will be premiered in Turku on Thursday 5 October.

“The slow fifth movement of the concert is its musical core, a moment of light. The other movements are at varying distances from the light, like the light from a lantern at sea varies and wanes according to distance, the weather and the waves,” Fagerlund explains.

Another world premiere precedes this, with the Turku Philharmonic’s Principal Double Bass Mikko Multamäki performing Pertti Jalava’s Sinuhe Concerto for double bass and orchestra on Friday 22 September.

“I wrote this concert at the request of Mikko Multamäki. Of all the musicians who have performed my music, he is the most wide-ranging. The fatalistic humour, profound philosophy and adventures amidst toxic intrigues in the novel Sinuhe the Egyptian [by Mika Waltari] made a huge impression on me,” Jalava says of the background to the work.

Additionally, this autumn the Turku Philharmonic invites audience members to literally join them on stage at unique Open Orchestra concerts, allowing listeners to be immersed in a huge symphony orchestra and see close up how musicians work.

Stars and Hollywood glamour

The autumn brings many new stars and old friends to Turku. In September, flautist Katherine Bryan makes her first appearance with the Turku Philharmonic in a concert conducted by John Storgårds, and the end of the month brings some of the finest Hungarian music with conductor Tibor Bogányi and pianist János Balázs.

In October, we are treated to Hollywood glamour and gems of Finnish cinema, with TV and film stars Mikko Leppilampi and Anna-Maija Tuokko performing memorable tunes from Finnish and foreign films.

Olli Mustonen’s second concert of the autumn towards the end of October features guitarist Göran Söllscher. The programme is a sunny Mediterranean one, with music by Gioachino Rossini, Antonio Vivaldi, Joaquín Rodrigo and Carl Nielsen. Mustonen’s third concert in November celebrates Beethoven and Nielsen, with Mustonen taking a double role as soloist and conductor. The programme features Beethoven’s Piano Concerto no. 3 and Leonore Overture, with Nielsen’s Symphony no. 3. The soloists in the Nielsen are soprano Johanna Isokoski and baritone Petteri Salomaa.

“Beethoven and Nielsen are unique composers, both dear to me – both extremely original masters whose music exudes a human warmth,” says Mustonen.

In the final symphony concert of the autumn, violinist Esther Yoo performs the Violin Concerto of Samuel Barber with conductor Kerem Hasan. Yoo rose to fame after becoming at age 16 the youngest prize-winner in the International Sibelius Violin Competition in 2010.

This Christmas, the Turku Philharmonic appears with Aarne Pelkonen, conducted by Jutta Seppinen in the launch of the disc Rakas joulu [Beloved Christmas] by Pelkonen and the Turku Philharmonic – an evening of mood boosters.

The autumn of the Turku Philharmonic further includes four chamber music recitals and a music salon for children. The chamber music recitals are planned by orchestra members and are held on Sundays: ‘Meditating’ with meditative music on 24 September; 19th-century style at Villa Bella Vista on 8 October; ‘Echoes’ with rarely performed chamber music on 12 November; and ‘Contrasts’ showcasing the viola and double bass on 3 December.

The ‘Children’s music salon’ on Sunday 29 October takes a look at the everyday life of Princess Katarina Jagellonica. The narrative is underpinned by Renaissance music – which the Princess herself may have heard at Turku Castle and on her travels. This concert is jointly organised with the exhibition ‘The Princess’s Journey’ at Turku Castle.

Tickets for the autumn will go on sale on Wednesday 19 April. Thursday concerts begin at 19.00, and Friday concerts begin at 18.00. For tickets and further information, please visit tfo.fi.

13.4.2023 09.08

Christian Kluxen has been appointed Principal Guest Conductor of the Turku Philharmonic Orchestra to succeed Julian Rachlin, whose term ended this spring. Kluxen, known as one of the most interesting conductors in Scandinavia, will take up his post in autumn 2023. He is currently Artistic Director of the Victoria Symphony in Canada and Chief Conductor of the Arctic Opera and Philharmonic (APO) in Norway. Kluxen has conducted the Turku Philharmonic on several occasions and has been enthusiastically received. His appointment as Principal Guest Conductor is for two years, with an option for a third year.

“Working with Christian Kluxen has been inspiring, and we look forward to collaborating more closely with him,” says Nikke Isomöttönen, chief executive of the Turku Philharmonic.

This dynamic and charismatic Danish conductor will open his term with Ein Deutsches Requiem by Johannes Brahms at Turku Concert Hall in November. Written to comfort the living rather than mourn the dead, the work sets texts by Martin Luther. The performance, appropriately programmed for All Saints Day, features soprano Sonja Herranen and bass Erik Rousi with Chorus Cathedralis Aboensis rehearsed by Paavo Hyökki.

4.4.2023 15.33

Bongaa muusikko! TFO:n muusikot karkaavat huhtikuussa Konserttitalolta kolmen kamarimusiikkikonsertin voimin. Tule tapaamaan meitä maksuttomiin konsertteihin! 

Bongaa muusikko näissä konserteissa

22.3.2023 14.29

Vuosikymmenien ajan suomalaisten suursuosikkina säilynyt ruotsalaisartisti Tomas Ledin lähtee syksyllä 2023 Symphonia-konserttikiertueelle, jolla hän esittää suosikkikappaleitaan yhdessä paikallisten sinfoniaorkestereiden kanssa. Suomessa Ledin nähdään Turun filmiharmonisen orkesterin kanssa perjantaina 29. syyskuuta Turun konserttitalossa ja maanantaina 2. lokakuuta Helsingin Musiikkitalossa. Suomen-konserttien liput tulevat myyntiin maanantaina 27.3. klo 11.

Ruotsin valovoimaisimpiin artisteihin lukeutuva Tomas Ledin ja kapellimestari Peter Nordahl lähtevät syksyllä 2023 Symphonia-kiertueelle, jolla kuullaan Tomas Ledinin kappaleita sinfonisina tulkintoina. Kiertue alkaa Göteborgista 19. elokuuta ja saapuu Suomeen perjantaina 29. syyskuuta, jolloin Ledin esiintyy Turun konserttitalossa yhdessä Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Helsingin Musiikkitalossa Ledin ja Turun filharmoninen orkesteri nähdään maanantaina 2. lokakuuta.

Kiertueen ohjelmisto pohjautuu Ledinin viime vuonna julkaistuun Symphonia-albumiin, joka sisältää viisitoista Ledinin rakastetuinta kappaletta uusina orkesterisovituksina. Mukana ovat niin ”Sommaren är kort”, ”En del av mitt hjärta” kuin muutkin Ledinin suosikkikappaleet, jotka soivat komeasti sinfoniaorkesterin kanssa esitettynä. Ensimmäiset Symphonia-konsertit järjestettiin viime vuonna Tukholman konserttitalossa, joka täyttyi kahtena iltana haltioituneesta yleisöstä.

- Kun täytin 70, en halunnut jäädä musiikkini kanssa kertaamaan mennyttä. Tuntui jännittävämmältä jatkaa löytömatkaa musiikin parissa. Symphonia on saanut minut varpailleni, haastanut minut ja vienyt minut ja lauluni paikkoihin, joita en tiennyt olevan olemassakaan, kertoo Tomas Ledin.

- On mullistavaa saada olla mukana projektissa, jossa musiikki kehittyy ja ottaa uusia askeleita. Pop ja rock ovat kohdanneet sinfonian äänimaailman tavalla, joka antaa Tomasin lauluille uuden merkityksen ja elämän, sanoo kapellimestari Peter Nordahl.

Tomas Ledin esiintyi viimeksi Suomessa viime vuoden elokuussa, jolloin hän konsertoi Vaasa Festivalilla ja loppuunmyydyssä Stallörsparkenissa Tammisaaressa.

KONSERTIT:
Tomas Ledin ja Turun filharmoninen orkesteri
Kapellimestari Peter Nordahl
Pe 29.9.2023 Turun konserttitalo
La 30.9.2023 Turun konserttitalo
Ma 2.10.2023 Helsingin Musiikkitalo
Ovet klo 18 (Turku), klo 18.45 (Helsinki)

LIPUT:
Liput myyntiin 27.3. klo 11 Ticketmasterissa (Helsinki) ja lippu.fi:ssä (Turku)

Turku: Palvelumaksuineen alkaen 74,90 €
Helsinki Palvelumaksuineen alkaen 59,90 €

LISÄTIEDOT:
Live Nation Finland
promoottori: Mikkomatti Aro
tiedotus: Nora Norrlin, 040 846 0116, nora.norrlin@liekkipromotion.com
media-akkreditointi: http://media.livenation.fi
lataa pressikuvat täältä

Symphonia-kiertue
19.8. Göteborg, Skandinavium (med Göteborgs Symfoniker)
2.9. Karlstad, CCC (med Wermland Opera Orkester)
29.9. Åbo, Åbo Konserthus (med Åbo filharmoniska orkester)
2.10.Helsingfors, Helsingfors Musikhuset (med Åbo Filharmoniska orkester)
13.10. Norrköping, Louis De Geer (med Norrköping Symfoniorkester)
14.10. Norrköping, Louis De Geer (med Norrköping Symfoniorkester)
27.10. Västerås, Västerås Konserthus (med Västerås Sinfonietta)
28.10. Västerås, Västerås Konserthus (med Västerås Sinfonietta)
9.11. Malmö, Malmö Live (med Malmö Symfoniorkester)
10.11. Malmö, Malmö Live (med Malmö Symfoniorkester)
16.11.Gävle, Gävle Konserthus (med Gävle Symfoniorkester)
17.11. Uppsala, UKK (med Gävle Symfoniorkester)
2.12. Stockholm, Cirkus (med Norrköping Symfoniorkester)
 

20.3.2023 09.31

Kotimaisten oopperatähtien ykkönen, kahdella Grammylla palkittu sopraano Karita Mattila ei esittelyjä kaipaa. Valmistaudu iltaan, jossa musiikki nostaa kylmät väreet pintaan, tuntuu kehossa, vaikuttaa, herättää tunteita ja viipyilee vielä pitkään ajatuksissa konsertin jälkeen. Konsertit torstaina 30.3. ja perjantaina 31.3. johtaa Pierre Bleuse.

Karita Mattila tulkitsee yhdeksän Jean Sibeliuksen laulua. Konsertti alkaa Lili Boulangerin teoksella D’un matin de printemps ja päättyy Cesar Franckin sinfonia d-molliin. Mattilan tulkitsemat laulut ovat:

Men min fågel märks dock icke, op. 36 nro 2
Svarta rosor, op. 36 nro 1
Norden, op. 90 nro 1
Vitsippan, op. 88 nro 3
Sippan, op. 88 nro 4
Törnet, op. 88 nro 5
Den första kyssen, op. 37 nro 1
Flickan kom ifrån sin älsklings möte, op. 37 nro 5
Var det en dröm, op. 37 nro 4

Karita Mattila

  • To ja pe 30.-31.3. klo 19 Turun konserttitalossa
  • Lue lisää konsertista 
  • Osta liput: Konserttitalon lippukauppa Tritonus, Kauppatorin Monitori, lippupisteen toimipaikat ja verkkokauppa.