Muuta tekstin kokoa:

Uutiset

1.6.2023 15.02

Kevätkausi on päättynyt, ja syksyyn on vielä aikaa. TFO:n kesälistan avulla musiikkinautinnot jatkuvat konserttitauosta huolimatta läpi kesän.  

Saatko kaikki kahdeksan kohtaa täyteen? Nappaa lista mukaan kesärientoihin ja täppää laatikot täyteen! 

  • Lataa kesälista tästä. 

1. Kuuntele nettikonsertteja laiturin nokassa tai piknikviltillä.

2. Testaa taitojasi musiikkiaiheisissa peleissä.

3. Fiilistele tulevaa kautta Spotify-soittolistan kanssa.

4. Tutustu TFO:n uuteen päävierailijaan.

5. Hanki syyskauden kausikortti 8.9. mennessä. 

6. Tee itsellesi lista syksyn kiinnostavimmista konserteista.

7. Ota meidät somessa seurantaan.

8. Nauti kesäauringosta!

Keräsitkö koko sarjan? Palauta osin tai kokonaan täytetty kesälista Konserttitalon lippukauppaan (Aninkaistenkatu 9) tai sähköpostilla osoitteeseen kulttuuri.myynti@turku.fi 8.9. mennessä, ja osallistut lippu- ja tuotepalkintojen arvontaan.  

25.5.2023 10.27

Huippusolistin debyytti

Kriitikot ylistävät kilpaa huilisti Katherine Bryania.

Elokuvamusiikin glamouria

Anna-Maija Tuokko ja Mikko Leppilampi esittävät Hollywoodin ikimuistoisimpia lauluja.

Jättimäinen sielunmessu

Tuore päävierailija Christian Kluxen avaa kautensa Brahmsilla. 

15.5.2023 14.59

Turun filharmoninen orkesteri on päättänyt kutsua nimikkosäveltäjä Mikko Heiniön kunniasäveltäjäkseen tunnustuksena pitkäaikaisesta ja hedelmällisestä yhteistyöstä orkesterin kanssa. Nimitys tapahtuu helatorstaina 18.5.2023 klo 18 Sibelius-museossa alkavassa TFO:n kamarimusiikkikonsertissa, joka on samalla Heiniön 75-vuotissyntymäpäiväkonsertti.

-Antoisa nimikkosäveltäjyys alkoi 90-luvulta ja huipentui vuonna 2011 oopperaan Eerik XIV, minkä jälkeen orkesteri on esittänyt musiikkiani vielä kerran sinfoniakonsertissa sekä joitakin kertoja muiden järjestämissä tilaisuuksissa. Kaikkiaan kantaesityksiä kertyi 15 ja niistä kuusi orkesterin omia tilauksia. Lisäksi tuli vielä useita uusintaesityksiä. Kyllä sellainen lista on suuri kunnianosoitus säveltäjälle. Yhteistyön ydin on säveltäjän kontakti muusikkoihin; erityisesti arvostan sitä, että helatorstain kamarimusiikkikonsertti on syntynyt muusikkojen aloitteesta, Heiniö kertoo.

Helatorstain kamarimusiikkikonsertissa kuullaan säveltäjän tuotantoa kamarimusiikkikokoonpanolle. Ohjelmassa on Canzona jousitriolle (2006), Treno della notte klarinetille, sellolle ja pianolle (2000), Kitarasonaatti (2019) sekä Pianokvartetto "Puun ääni" (2006). Lisäksi juhlan kunniaksi kitaristi Patrik Kleemola ja pianisti Pasi Helin kantaesittävät Heiniön teoksen Weitab kitaralle ja pianolle (2023). Konsertissa esiintyvät TFO:n muusikot Ilana Gothóni, viulu ja ohjelmiston suunnittelija, Mari Viluksela, alttoviulu, Anna Westerlund, sello sekä Matteo Mastromarino, klarinetti.

Heiniö opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Joonas Kokkosen (diplomitutkinto 1977) ja Berliinissä Witold Szalonekin johdolla sekä musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa (fil. tohtori 1984). Hän on toiminut Turun yliopiston musiikkitieteen professorina 1985–2005, Suomen Säveltäjien puheenjohtajana 1992–2010 ja Teoston varapuheenjohtajana 1999–2014. Heiniö on saanut lukuisia palkintoja, kuten Tieto-Finlandian 1997 ja Suomi-palkinnon 2006, ja hänet on valittu Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi 2004. TFO:n lisäksi Heiniö on ollut kamarikuoro Key Ensemblen nimikkosäveltäjä.

TFO:n kantaesittämät Mikko Heiniön teokset:

1982: Konsertto orkesterille, TFO:n tilaus
1987: 1. sinfonia Possible Worlds, TFO:n tilaus
1989: 5. pianokonsertto, Suomen sinfoniaorkesterit ry:n tilaus
1992: Wind Pictures, CCA-kuoron tilaus
1995: Trias, Turun yliopiston tilaus
1998: 2. sinfonia, TFO:n tilaus
2000: Riddaren och draken, ooppera, Turun kaupungin, Turun seurakuntayhtymän ja Turun yliopiston tilaus
2002: Envelope, TFO:n tilaus
2006: Sonata da chiesa, Katedraali soi! -viikon tilaus
2008: Alla madre -viulukonsertto, TFO:n tilaus
2011: Syyskesän laulu, Katedraali soi! -viikon tilaus
2011: Eerik XIV, ooppera, Turun kulttuuripääkaupunkisäätiön tilaus
2016: Urkukonsertto, Katedraali soi! -viikon tilaus
2018: 3. sinfonia, TFO:n tilaus
2020: Syvyyden yllä tuuli, Turun yliopiston tilaus

Helatorstain kamarimusiikkia: Mikko Heiniö 75

4.5.2023 15.19

Viulisti Karen Gomyota ylistetään maailmalla sekä tekniikkansa että musiikillisen taituruutensa ansiosta. Maailman merkittävimmillä lavoilla konsertoiva Gomyo tulkitsee Turussa Sergei Prokofjevin viulukonserton nro 1 Turun filharmonisen orkesterin solistina torstaina 11.5. ja perjantaina 12.5. klo 19 Konserttitalossa. Taiteellisen johtajan Olli Mustosen johtamassa konsertissa kuullaan lisäksi Ralph Vaughan Williamsin Fantasia Thomas Tallisin teemasta sekä Olli Mustosen oma sävellys, sinfonia nro 2 ”Johannes Angelos”.

Karen Gomyo on viime aikoina esiintynyt muun muassa New Yorkin filharmonikkojen sekä Ranskan radion filharmonisen orkesterin kanssa. Gomyo on myös ollut kiertueella Uuden-Seelannin sinfoniaorkesterin mukana sekä työskennellyt Saksassa muun muassa Berliinin saksalaisen sinfoniaorkesterin ja Dresdenin filharmonikkojen kanssa.

Sergei Prokofjevin vuosina 1915–1917 valmistunut ensimmäinen viulukonsertto on lyyrinen ja tunteikas, ja sitä hallitsee läpikuultava ja kirkas sointimaailma. Viulukonserton ympärillä kuultavat teokset hakevat inspiraationsa menneisyydestä. Vaughan Williamsin jousisoitinteos perustuu 1500-luvun säveltäjä Thomas Tallisin teemaan. Triplataiturina tunnetun kapellimestari-pianisti-säveltäjä Mustosen sinfonia nro 2 taas on saanut inspiraationsa Mika Waltarin samannimisestä romaanista, joka kertoo vuoden 1453 Bysantin valtakunnasta.

Bysantin kevät

 

 

 

 

4.5.2023 12.32

Keskiviikkona 17.5. klo 19 kuusi nuorta taituria valloittavat Sigyn-salin lavan. Maamme vanhimman nuorten solistien konsertin tähdet ovat Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen opiskelijoita. Jokavuotisessa perinteessä huippulahjakkaat nuoret muusikot tulkitsevat instrumenttikirjallisuutensa helmiä Turun filharmonisen orkesterin solisteina. Tänä vuonna solisteina esiintyvät Kaisa Kaartinen, piano, Anastasia Iazlovetskaja, viulu, Unna Koskinen, sello, Niilo Autio, piano, Helena Slama, huilu sekä Alexandrina Croitor, viulu. József Hárs johtaa Turun filharmonista orkesteria.  

Kaisa Kaartinen

Kaisa Kaartinen aloitti pianonsoiton seitsemänvuotiaana kotipaikkakunnallaan Perniössä. Opinnot kulkivat Turun konservatorion kautta ja Kaisa opiskelee tällä hetkellä Turun Ammattikorkeakoulussa opettajanaan Eveliina Kytömäki. Lisää kokemusta ja oppia Kaisa on hakenut pianokilpailuista ja mestarikursseilta ympäri Suomea. Konsertissa Kaartinen soittaa Franz Lisztin pianokonserton nro 1 Es-duuri.

Anastasia Iazlovetskaja

Anastasia Iazlovetskaja on soittanut viulua viisivuotiaasta lähtien. Hän on International Competition of Musicians Union of France -kilpailun voittaja, ja tullut toiseksi kansainvälisessä Triomphe de l'Art -musiikkikilpailussa. Turun AMK:ssa hän opiskelee Alexander Vinnitskyn johdolla. Konsertissa Iazlovetskaja esittää Camille Saint-Saënsin Johdanto ja Rondo capriccioson a-molli op. 28.

Unna Koskinen

Unna Koskinen opiskelee Laura Ollin johdolla Turun konservatoriossa. Musiikkileireillä Sastamalassa, Kaarinassa ja Keuruulla Unna on saanut oppia myös Risto Rajakorvelta, Eeva Rysältä, Erkki Lahesmaalta ja Juuli Holmalta. Salon ja Porvoon sellokilpailut 2019 ja 2021 ovat tarjonneet kisahaastetta ja yhteissoitto on tullut tutuksi konservatorion ja musiikkiluokkien orkestereissa ja yhtyeissä. Konsertissa Koskinen soittaa Édouard Lalon d-molli-sellokonserton 1. osan.

Niilo Autio

Niilo Autio opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi Eveliina Kytömäen pianoluokalla. Hän on hakenut oppia myös lukuisilta mestarikursseilta opettajinaan mm. Liisa Pohjola, Antti Siirala sekä Paavali Jumppanen. Pianonsoiton lisäksi hän opiskelee käyrätorvensoittoa sekä esiintyy aktiivisesti kamarimuusikkona ja liedpianistina. Konsertissa Autio tulkitsee Edvarg Griegin a-molli-pianokonserton 1. osan.

Helena Slama

Helena Slama valmistuu toukokuussa 2023 Turun konservatorion toiselta asteelta, jossa häntä huilunsoitossa on opettanut Oleg Sytianko. Helena on osallistunut useille musiikkileireille ja mestarikursseille ja soittanut Turun konservatorion puhallinorkesterin Aura Wind Bandin solistina. Konsertissa Slama esittää Cécile Chaminaden Concertinon huilulle op. 107.

Alexandrina Croitor

Alexandrina Croitor on palkittu kansainvälisissä kilpailuissa Ukrainassa, Moldovassa, Valko-Venäjällä, Bulgariassa ja Romaniassa. Hän on esiintynyt Chişinăun filharmonisen sinfoniaorkesterin ja Organ Hallin kamariorkesterin kanssa. Tällä hetkellä hän opiskelee Turun AMK:ssa Alexander Vinnitskin johdolla. Konsertissa Croitor tulkitsee Julius Conuksen viulukonserton e-molli.

Nuorten solistien konsertti

24.4.2023 12.32

TFO:n konserttimestari Matti Koponen nousee solistiksi perjantaina 5.5. klo 19 Konserttitalossa. Konsertissa päästään nauttimaan maailman kantaesityksestä, kun Koponen esittää Elisar Riddelinin viulukonserton Loviatar. Lue, mitä Koponen kertoo teoksesta!

Mistä idea teokseen syntyi?

- Minulla on ollut pitkään toiveena soittaa joku konsertto orkesterimme solistina. Olen kuitenkin aina ollut sitä mieltä, että meillä käy niin hienoja kansainvälisiä tähtiä soittamassa jo tunnettuja viulukonserttoja, että halusin haastaa itseni uudella musiikilla. Olin kuullut hyvää Elisarin sävellyksistä ja mietin, että Turussa ei hirveästi esitetä aikamme musiikkia.  Elisarin musiikissa on paljon vaikutteita suomalaisesta mytologiasta, joten tämä aihe tuntui minulle myös hyvin mieleiseltä. 

Millainen teos on?

- Loviatar on neliosainen konsertto viululle ja orkesterille. Sen rakenne on samankaltainen kuin Shostakovitsin ensimmäisessä viulukonsertossa. Kolmannen osan alun jälkeen solisti jatkaa konserttoa kadenssilla, joka johdattelee kuulijan moninaisten vaiheiden jälkeen konserton finaaliin.

Millainen prosessi teokseen tutustuminen on ollut?

- Prosessi on ollut haastava. Teos ei ole helppo, mitä toisaalta en toivonutkaan. Uuden teoksen harjoitteleminen ja siihen valmistautuminen on erilainen haaste, kuin tunnetun viulukonserton valmistaminen. Et voi ottaa mallia kenestäkään, tai kopioida hyviä sormituksia ja jousituksia keneltäkään kokeneelta mestarilta, vaan kaikki on uutta. Tämä myöskin toki tekee teoksen valmistamisesta mielekästä, koska oman tulkinnan löytäminen ilman vaikutteita on toki helpompaa.

Terveisesi kuulijoille?

- Suosittelen konserttoa lämpimästi kaikille, kaikenlaisen musiikin ystäville! Takaan, että se on mielenkiintoinen ja hyvin vaihteleva. Lisäksi samassa konsertissa kuullaan yksi lempi sinfonioistani, nimittäin Sergei Rahmaninovin 2. sinfonia. Se on yksi kauneimpia orkesteriteoksia ja olen varma, että Joonas Pitkäsen käsissä se nousee erityisiin sfääreihin!

Loviatar

20.4.2023 09.20

Tänä vappuna huuliharppuyhtye Sväng valloittaa Turun! Svängfonia yhdistää huuliharppukvartetti Svängin 20-vuotisen kansainvälisen uran aikana hioutuneen yhteissoiton, saundin ja musiikilliset teokset orkesterin sointiin. Konsertin johtoteemana on tango, mutta musiikillinen matka ylittää tyylirajat. Tangojen lisäksi kuullaan svängiläisten äkkiväärää omaa sävelkieltä, Balkan-rytmejä sekä niin polskaa kuin Sibeliusta ja Chopinia. 

Vappukonsertti: Svängfonia

Ma 1.5. klo 15, Konserttitalo

Janne Nisonen, kapellimestari
SVÄNG, huuliharppukvartetti
Eero Grundström, diatoniset ja kromaattiset huuliharput 
Jouko Kyhälä, sointuhuuliharppu Harmonetta, diatoniset ja kromaattiset huuliharput 
Pasi Leino, bassohuuliharppu 
Eero Turkka, diatoniset ja kromaattiset huuliharput 
Turun filharmoninen orkesteri

Tilaa tarjoilut etukäteen:

Millainen konsertti on luvassa? Katso Svängin ja Tapiola Sinfoniettan konsertista maistiaiset: 

13.4.2023 09.21

Taiteellinen johtaja Olli Mustonen avaa syyskauden sellotähti Steven Isserlisin kanssa. Turkulaisyleisö vaikuttui Isserlisin esiintymisestä keväällä 2022, ja nyt ohjelmassa on Benjamin Brittenin sinfonia sellolle ja orkesterille. Teos kuuluu 1900-luvun tunnetuimpiin selloteoksiin, ja se on myös Isserlisin repertuaarin ydintä.

Yksi syyskauden kohokohdista on lokakuussa, kun maailman kärkitrioihin kuuluva Storioni Trio kantaesittää residenssisäveltäjä Sebastian Fagerlundin kolmoiskonserton Lanterna. Teoksen kantaesitys kuullaan torstaina 5.10. Turussa.

- Konserton hidas viides osa muodostaa teoksen musiikillisen ytimen, eräänlaisen valon. Muissa osissa siirrytään kauemmas valolähteestä, samaan tapaan kuin lyhdynvalo merellä muuttuu ja heikkenee etäisyyden, sääolosuhteiden ja aaltojen mukaan, Fagerlund kertoo teoksesta.

Jo syyskuussa on luvassa ensimmäinen syksyn kantaesityksistä, kun perjantaina 22.9. TFO:n oma kontrabasson äänenjohtaja Mikko Multamäki kantaesittää Pertti Jalavan teoksen Sinuhe – konsertto kontrabassolle ja orkesterille.

- Sävelsin konserton Mikko Multamäen pyynnöstä. Hän on kaikista muusikoista esittänyt musiikkiani monipuolisimmin. Sinuhe egyptiläisen fatalistinen huumori, syvällinen filosofia ja seikkailullisuus myrkyllisten juonittelujen heittelemänä tekivät minuun suuren vaikutuksen, Jalava kertoo teoksesta.

Lisäksi syyskaudella TFO kutsuu yleisön kirjaimellisesti sisään orkesteriin, kun ainutlaatuisissa Open Orchestra -konserteissa konserttikävijä pääsee kokemaan suuren sinfoniakoneiston vaikuttavuuden ja seuraamaan muusikon työtä lähietäisyydeltä. 

Tähtitaiteilijoita ja Hollywoodin glamouria

Syyskausi tuo Turkuun monia uusia tähtitaiteilijoita ja vanhoja tuttuja. Syyskuussa huilisti Katherine Bryan debytoi TFO:n solistina John Storgårdsin johtamassa konsertissa, ja loppukuusta kuullaan unkarilaisen musiikin parhaita paloja kapellimestari Tibor Bogányin ja pianisti János Balázsin kanssa.

Lokakuussa on luvassa Hollywoodin glamouria ja Suomi-Filmien säihkettä, kun parrasvaloista tutut tähdet Mikko Leppilampi ja Anna-Maija Tuokko esittävät ulkomaisten ja kotimaisten elokuvien ikimuistoisimpia säveliä Kulkurin valssista Kuunsillalle.

Olli Mustosen syksyn toisessa konsertissa lokakuun lopulla solistina on kitaristi Göran Söllscher. Ohjelma vie kuulijat Välimeren aurinkoon, ja musiikkia kuullaan säveltäjiltä Gioachino Rossini, Antonio Vivaldi, Joaquín Rodrigo ja Carl Nielsen. Mustosen kolmannessa konsertissa marraskuussa briljeerataan Beethovenilla ja Nielsenillä, kun Mustonen esiintyy tuplaroolissaan pianistina ja kapellimestarina. Ohjelmistossa on Beethovenin 3. pianokonsertto ja Leonore-alkusoitto sekä Nielsenin 3. sinfonia sopraano Johanna Isokosken ja baritoni Petteri Salomaan kanssa.

- Beethoven ja Nielsen ovat molemmat ainutlaatuisia ja minulle erityisen läheisiä säveltäjiä – kumpikin tavattoman omaperäisiä mestareita, joiden musiikista huokuu hyvin erityinen inhimillinen lämpö, Mustonen kertoo.

Kauden viimeisessä sinfoniakonsertissa viulisti Esther Yoo esittää Kerem Hasanin johtamassa konsertissa Samuel Barberin viulukonserton. Yoo nousi kuuluisuuteen 16-vuotiaana vuonna 2010 saavutettuaan historian nuorimpana viulistina palkintosijan Sibelius-viulukilpailussa.

Tämän joulun konserteissa TFO esiintyy Aarne Pelkosen kanssa. Jutta Seppisen johtama konsertti on Pelkosen ja TFO:n Rakas joulu -joululevyn julkaisukonsertti, ja illan aikana kuullaan toinen toistaan tunnelmallisempia kappaleita.

Lisäksi TFO:n kauteen kuuluu neljä kamarimusiikkikonserttia ja lasten musiikkisalonki. Kamarimusiikkikonsertit ovat orkesterin muusikoiden suunnittelemia ja ne järjestetään sunnuntaisin: Mietiskellen-konsertissa 24.9. kuullaan meditatiivista musiikkia ja 8.10. tunnelmoidaan 1800-luvun tyyliin Villa Bella Vistassa. Kaikuja-konsertti 12.11. esittelee vähemmän kuultua kamarimusiikkia ja Kontrasteja-konsertti 3.12. esittelee alttoviulua ja kontrabassoa.

Lasten musiikkisalongissa sunnuntaina 29.10. kurkistetaan prinsessa Katariina Jagellonican elämään ja arkeen. Tarinankerrontaa elävöittää renessanssiajan musiikki, eli musiikki, jota prinsessa kenties itsekin kuuli Turun linnassa ja matkallaan. Konsertti järjestetään yhteistyössä Turun linnan Prinsessan matka -näyttelyn kanssa.

Kauden liput tulevat myyntiin keskiviikkona 19.4. Torstaikonsertit järjestetään klo 19 ja perjantaikonsertit klo 18. Liput ja lisätietoa: tfo.fi.

Kauden koko ohjelmisto:

7.–8.9. Mustonen & Isserlis
14.9. Aamun linnut
22.9. Sinuhe, yksinäinen
24.9. Mietiskellen
28.9. Unkarilaisittain
5.10. Lanterna
8.10. Bella Vistan salongissa
12.–13.10. Hollywoodin hurmaa
26.–27.10. Välimeren auringon alla
29.10. Lasten musiikkisalonki: Prinsessan matka
2.–3.11. Deutsches Requiem
9.11. & 17.11. Open Orchestra
12.11. Kaikuja
23.–24.11. Briljantti Beethoven
30.11.–1.12. Titaaninen sinfonia
3.12. Kontrasteja
6.12. Turun kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertit
7.–8.12. Rakas joulu

13.4.2023 08.57

Christian Kluxen on Turun filharmonisen orkesterin uusi päävierailija. Julian Rachlinin kausi TFO:n päävierailijana päättyi tähän kevääseen ja Kluxen, yksi Skandinavian kiinnostavimmista kapellimestareista, aloittaa tehtävässä syksyllä 2023. Hän on Kanadan Victoria Symphonyn taiteellinen johtaja ja Norjan Arctic Opera and Philharmonicin (APO) ylikapellimestari. Kluxen on johtanut TFO:ta useita kertoja, ja saanut vierailuillaan innokkaan vastaanoton. Kaksivuotiseen päävierailijakauteen kuuluu lisäksi yksi optiovuosi.

- Työskentely Christian Kluxenin kanssa on ollut inspiroivaa ja odotamme innolla entisestään syventyvää yhteistyötä hänen kanssaan, kertoo TFO:n intendentti Nikke Isomöttönen.

Dynaaminen ja karismaattinen tanskalaiskapellimestari avaa kautensa marraskuussa Johannes Brahmsin Deutsches Requiem -teoksella Konserttitalossa. Elävien lohduksi sävelletty saksankielinen sielunmessu perustuu Martti Lutherin teksteihin. Pyhäinpäivään siivittävän teoksen solisteina laulavat sopraano Sonja Herranen ja basso Erik Rousi. Chorus Cathedralis Aboensis -kuoron valmennuksesta vastaa Paavo Hyökki.

4.4.2023 15.33

Bongaa muusikko! TFO:n muusikot karkaavat huhtikuussa Konserttitalolta kolmen kamarimusiikkikonsertin voimin. Tule tapaamaan meitä maksuttomiin konsertteihin! 

Bongaa muusikko näissä konserteissa